IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски зове за нови санкции срещу Русия

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел се застъпва за предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидат-членки

07:08 | 22.06.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зеленски в град Миколайв, Северна Украйна. <em>Снимка:&nbsp;EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT</em></p>

Зеленски в град Миколайв, Северна Украйна. Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

В силно оспорваната източна украинска област Луганск украинските части са заплашени от обкръжаване от руските сили в няколко населени места. Президентът Володимир Зеленски призова за нови санкции срещу Русия. По-важното от последните часове накратко!

Малко преди решението за евентуалния статут на Украйна като страна кандидатка за членство в ЕС президентът Володимир Зеленски призова за нови санкции срещу Русия. „Русия трябва да усети нарастващия натиск в резултат на войната и агресивната си антиевропейска политика", заяви украинският лидер във видеопосланието си във вторник вечерта. По време на разговорите с няколко европейски лидери той е подчертал, че е необходим седми пакет от санкции във възможно най-кратък срок.

Междувременно сраженията в Източна Украйна продължават, като на някои места има опасност от обкръжаване на украинските войски. От друга страна, районът около град Херсон, окупиран от руските сили, постепенно се превзема обратно от украинците, каза Зеленски.

Възможно е скоро да има раздвижване по отношение на износа на зърно от Украйна - според източници от Кремъл през следващата седмица представители на Турция ще пътуват до Москва, за да проведат разговори относно блокирания износ, който води до опасни затруднения в доставките, особено в развиващите се страни.

Съветник на Зеленски: „Можем да спечелим войната".

Икономическият съветник на Зеленски Александър Роднянски изрази увереност в победата на страната му срещу руския агресор. „Можем да спечелим войната", каза той пред германската ARD. Роднянски се надява, че контраофанзивата ще започне през август. Подкрепата от чужбина помага много и пристига, но е необходимо време, докато оръжията могат да бъдат използвани. Във всеки случай не бива да се поддаваме на илюзията за траен мир с Русия, каза съветникът Под ръководството на президента Владимир Путин съседната страна е изцяло империалистическа – „и такава ще си остане".

Русия: Десетки кораби са блокирани в Украйна

Според руски източници в момента 70 кораба от 16 държави са блокирани в шест украински пристанища. Според руското министерство на отбраната те не могат да плават безпрепятствено в морето заради обстрела от страна на украинските сили и високия риск от попадане на мини. Украйна - един от най-големите износители на зърно в света - критикува Русия, че възпрепятства износа на зърно, като блокира украинските пристанища и по този начин предизвиква продоволствена криза. Международната общност също призовава от седмици Русия да разреши износа на украинско зърно.

Загинали и ранени в Харковска област

В източната украинска област Харков 14 възрастни и едно дете са били убити при руски атаки, съобщи губернаторът Олег Синехубов в Telegram във вторник. Шестнайсет души са ранени. Според губернатора на Донецка област Павел Кириленко един цивилен е загинал, а други 19 са били ранени. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Украинските войски в Източна Украйна са заплашени от обкръжаване

В силно оспорваната източна украинска област Луганск украинските части около селата Солоте и Хирске може да бъдат обкръжени от руски сили. Руските войски са се укрепили на терена, така че украинските военни там може да бъдат отрязани от северната пътна връзка с други техни части около Лисичанск, се казва в доклад на украинския генерален щаб. Миналата седмица връзката през Врубивка, западно от Хирске, вече попадна под руски контрол.

Председателят на Съвета на ЕС предлага Украйна да получи статут на кандидатка

Решението за евентуалния статут на Украйна като страна кандидатка за членство в ЕС вече е предстоящо. Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел се застъпва за предоставянето на този статут както на нея, така и на малката ѝ съседка Молдова. В последния проект на заключителната декларация от срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък, се казва: „Европейският съвет реши да предостави статут на страна кандидатка на Украйна и Молдова". Това ще стане след препоръка на Европейската комисия от 27-те държавни и правителствени ръководители, които ще заседават в Брюксел до петък.

Главният прокурор на САЩ обсъди в Украйна възможностите за съдебно преследване на военнопрестъпници

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд потвърди във вторник, по време на посещението си в Украйна, ангажимента на своята страна за идентифициране, задържане и съдебно преследване на лицата, извършили военни престъпления и други жестокости по време на руското нашествие в Украйна, съобщи Ройтерс. Преди срещата си с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова край Лвов той каза пред репортери, че е дошъл, за да изрази "твърдата подкрепа на САЩ за народа на Украйна насред тази непредизвикана и несправедлива руска инвазия". По думите му Вашингтон изпраща недвусмислено послание, че заедно с партньорите си ще се стараят "по всички възможни начини да се гарантира, че отговорните за тези жестокости ще бъдат подведени под отговорност".

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е създадена специална група, която ще помага за събирането в Украйна на доказателства и улики за извършени нарушения на човешките права, военни престъпления и други жестокости. Екипът ще е под ръководството на висш служител на ведомството, участвал в издирването на нацистки военнопрестъпници.

Путин: Русия преминава през  изпитания, но те се преодоляват и ще бъдат преодолени

Русия сега отново преминава през изпитания, но те се преодоляват и ще бъдат преодолени, заяви руският президент Владимир Путин на среща с випускници от висшите военни учебни заведения. Той подчерта, че Русия ще развие и укрепи въоръжението си, отчитайки потенциалните военни заплахи и рискове въз основа на уроците, научени от съвременните въоръжени конфликти, и че ще усъвършенства бойния си състав.

Един от приоритетите на Русия е да оборудва войските си с нови оръжия, като например постъпващите във военните части системи за ПВО С-500, посочи Путин.

„Проведено е успешно изпитание на тежки междуконтинентални балистични ракети „Сармат“. Планира се в края на годината първият комплекс от тези ракети да бъде въведен в бойно дежурство“, заяви още руският президент. Според експерти тази ракета е способна пренася до всяка точка на света по 10 ядрени бойни глави.
 

Какво ще се случи днес?

В сряда канцлерът Олаф Шолц ще направи обръщение към Бундестага по повод предстоящите срещи на върха на ЕС, Г-7 и НАТО, на които ще бъде поставен акцент върху войната в Украйна. След 20-минутното изявление на ръководителя на правителството ще се проведе дебат с продължителност час и половина. Освен това лидерите на коалицията ще обсъдят възможните мерки срещу повишаването на цените, особено на газа и енергията, в резултат на войната. В следобедните часове президентът на Ifo Клеменс Фюст също ще говори за последиците от войната за икономиката и за Германия като място за правене на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Не следиш сводките от фронта, Кyхи. Укропсата армия се е окопала, ама и това не помага, пак яде бой. Вече щели да мобилизират и жени укрите, че и деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Какво е 404.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
бавно и методично напредват към Херсон... навсякъде без донбас сте се окопали, а там Джуджи хвърля всичкото пушечно месо... ако трябва и още 3 месеца ще ви мъчат... те се бият за дома и децата си, а не за перални и сушилни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Миии... в грещка си. Руснаците загубиха 5000 танка, укропите само 50. Руснаците загубиха над 300 хиляди убити, укрите само 300. Това е чистата истина. Така казва и комикът-хуморист, по съвместителство президент на 404.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Пaлячото с тениската отново напира ЕС да се самоубие икономически, за да му направи кефа на него. Тоя Херсон го отвоюват 3 месеца вече, само дето не смеят дори да го доближат. Единствената им оцеляла военна групировка - в Донбас - яде бой и действително скоро ще бъде обкръжена и елиминирана. Съветниците му наркомани нека си вярват, че могат да спечелят войната, това не променя нищо... а укропските пристанища са си блокирани от самите укропи и мините им - никой не им е виновен и Русия не им пречи да си изнасят житото, щом искат сами да гладуват на зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
ЕС ще налага санкции докато си подрони икономиката и инфлацията изкара хората по площадите. Това вече започна да се случва. Санкциите ще донесат предсрочни избори, но не в държавата към която са насочени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Объл , завладян ли се усещаш ... ?! Некой требе да пази света от рассийската чума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Това вероятно е вярно. А какво да кажем за сащисаните?! Те владеят всички останали страни по света. По спомен, САЩ има около 800 военни бази на чужда територия, а Русия и Китай около 30, общо. Числата сами говорят кой е най-големият тер-0-рист и пар-а-зит в днешния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Европа колко още може да стяга примката около врата си, докато се самоубие?! Май съвсем скоро ще разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Кратичко и ясно , първо прочети и после ако искаш ще коментираме пак , защо всички около рассийката се въоръжават , и защо има толкова голям превес на жените спрямо мъжете в рассийката ... :))) ... финландците , поляците и шведите нема ги питаме ... само една финландска поговорка ще ти напиша : каквото не е заковано за стената , казаците ще го отнасат ! ... чети : https://chr.bg/istorii/voenni-hroniki/rusiya-i-porobenite-ot-neya-natsii-kratka-istoriya-do-1914-g/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още