IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Европа трябва да се готви за пълно спиране на газовите доставки от Русия

Според ръководителя на агенцията Фатих Бирол с действията си Москва цели да спечели лостове за влияние по време на войната си в Украйна

12:20 | 22.06.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълно прекъсване на руския износ на газ тази зима, призовавайки правителствата да предприемат мерки, за да намалят търсенето и да запазят застаряващи атомни електроцентрали работещи.

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заяви, че решението на Русия да намали доставките на газ към европейските страни от миналата седмица може да е предвестник на допълнителни ограничения, тъй като Москва иска да спечели „лостове“ по време на войната си в Украйна.

„Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно прекъснат“, казва Бирол в интервю за Financial Times.

“Колкото повече се приближава зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, казва той. „Вярвам, че тези ограничения са насочени да се избегне запълване на хранилищата на Европа и да се увеличат лостовете [за влияние] на Русия през зимните месеци“.

МАЕ, която първоначално бе основана от членовете на ОИСР, миналата година бе една от първите организации, които обвиниха Русия публично, че манипулира газовите доставки за Европа преди нахлуването в Украйна.

Бирол казва, че спешните мерки, предприети от европейските страни тази седмица за намаляване на търсенето на газ, например рестартиране на работата на стари въглищни електроцентрали, са били оправдани заради мащаба на кризата и въпреки опасенията за нарастващите въглеродни емисии.

Той допълва, че увеличението на въглищната електроенергия е само „временно“ и ще помогне да се запазят газовите доставки за отоплението през зимата. Всички допълнителни въглеродни емисии от изгарянето на силно замърсяващи въглища ще бъдат компенсирани от ускоряване на европейските планове за намаляване зависимостта от вносни изкопаеми горива и натрупване на капацитет от възобновяеми източници, добавя той.

Бирол обаче предупреждава, че стъпките, предприети от европейските правителства досега, вероятно няма да са достатъчно, ако износът от Русия спре напълно, и казва, че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките в момента и да гарантират, че хранилищата могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

„Вярвам, че ще има повече и по-силни мерки върху търсенето с наближаването на зимата“, казва Бирол, допълвайки, че разпределянето на дажби от газовите доставки остава реална възможност, ако Русия намали износа още повече.

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия, обявявайки първия етап от плановете си при спешни ситуации, за да запазят доставките от газ, но нито един от тези планове засега не включва дажби.

Европа намали зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки от началото на инвазията в Украйна от около 40% по-рано, посочва консултантската компания ICIS, но вече е използвала повечето възможности за диверсифициране на доставките, например морски товари на втечнен природен газ.

Шефът на МАЕ казва, че страните трябва да се опитат да отложат затварянето на атомни централи, планирани за такова, за да помогнат да ограничат обема газ, използван за електричество.

Германия е изправена пред постоянни критики за решението си да продължи извеждането от експлоатация на последните си атомни електроцентрали по време на енергийната криза.

Макар че Бирол не посочва конкретна страна, той казва, че „всички трябва да обмислят отлагат на затварянето [на атомните електроцентрали], стига да са налице условията за безопасност“.

Берлин посочи, че вярва, че препятствията от гледна точка на технологията и сигурността за запазване на работата на централите са твърди високи.

Бирол дава интервюто, преди в сряда МАЕ да публикува новия инвестиционен доклад, който предупреждава правителствата, че не правят достатъчно, за да насърчат инвестиции във възобновяема енергия, за да ограничат търсенето на изкопаеми горива. Очаква се общите енергийни инвестиции да се увеличат тази година с 8% до 2,4 трлн. долара, като растежът ще се дължи основно на възобновяеми източници и по-високи разходи.

Миналата година МАЕ заяви, че светът не трябва да инвестира в нови петролни и газови полета, ако правителствата искат да постигнат целите за нетна нула до 2050 г.

Бирол казва още, че без да задействат политики за значително намаляване на потреблението на изкопаеми горива, светът ще продължи да преживява опасни колебания в цените на петрола и газ. „Освен ако правителствата не седнат на шофьорската седалка и не мобилизират основни средства, за да създадат преход към чиста енергия“, казва той, „ще трябва да се броим с крайна волатилност при енергоизточниците“.

Макар че има някои положителни сигнали за нарастващи инвестиции в по-чисти форми на енергия, отчасти идващи от желанието на Европа да се отдели от зависимостта си от руска енергия, той казва, че в световен план картината в най-добрия случай е смесена.

В развиващия се свят, без Китай, инвестициите във възобновяема енергия не са нараснали в реално отношение от 2015 г. насам. Бирол допълва, че развиващите се страни, разчитащи на производството на изкопаеми горива, трябва да се възползват от печалбата от по-високите цени на енергоизточниците, за да диверсифицират икономиките си.

„Относителната слабост на инвестициите в чиста енергия в голяма част от развиващия се свят е една от най-тревожните тенденции“, се казва в доклада на МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Продавам бял боб внос от Украйна. Два вида - среден и едър. Големи количества. Влажност до 13%. Начупени под 1%. - Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 1 година
И не само бели якички , дори малко по заможни пенсионери с който е пълно в Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Що част от рашистите не споделят твоите прогнози и се изселват от матушката в тази гадна , бедна и злощастна Европа , а ?! Заблудени може би ?! По 100.000 на месец . Като цяло все бели якички ... :))) ... Коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заема ПОЛИТИЧЕСКА позиция относно руския газ. Повечето международни организации пиндосляците превърнаха в послушни политически инструменти за натиск срещу Русия. Ама едни букови чутури така и не увряха, че не икономиката трябва да служи на политиката, а точно обратното. Затова "недодържавниците", слушайки съветите на Биг Брадър, смело водят държавите си към бунището на историята. Юропата я чака или въпиюща беднотия или пепелища и остъклен терен. Друго Господ няма да им даде. Както е станало навремето и със Содом и Гомор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
И ме напътстват постоянно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Най ми аресва , как са загрижени всички за добруването ми ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Като се замисля, май точно с руски газ се е топлила баба ми на времето :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
GiRo
преди 1 година
Баба ти навремето само с руски газ се е топлила през зимата. Затова е оцеляла и те има теб предполагам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Zимата е близко, Zелков! Стига лая безспирно по форумите, ми *** да нацепиш дървата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Желанието на кремля да люшка Европа е видимо и у нас ... Безспирното лаене по форумите на платените и полезните ленинци за цените на газчицата и тунджата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още