IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните цени на жилищата в САЩ за първи път преминаха прага от 400 хил. долара

Продажбите на стари жилища намаляват за четвърти пореден месец и през май са достигнали двегодишно дъно

11:30 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се сринали до двегодишно дъно през май, а цените са достигнали рекорден връх, като за първи път са преминали прага от 400 хил. долара. Лихвите по ипотечните кредити продължават да растат, като изтласкват купувачи на първо жилище от пазара, пише Ройтерс.

Въпреки четвъртия пореден месечен спад на продажбите и намаляващата достъпност, за които съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти във вторник, жилищният пазар остава относително нажежен, като имотите обичайно се задържат на пазара за рекордно краткото време от 16 дни. В момент, когато предлагането все още е твърде ниско, цените може да останат високи, въпреки че продавачите намаляват офертните цени в някои райони, където преобладаваха офертни войни.

„Продажбите на стари жилища ще продължат да се забавят тази година, тъй като лихвите по ипотечните кредити растат“, казва Дейвид Берсон, главен икономист на Nationwide в Кълъмбъс, щата Охайо. „Но в отсъствието на дълбок и продължителен икономически спад продажбите на жилища не би трябвало да намаляват както при срива на жилищния пазар и това ще позволи средните цени да продължат да растат“, допълва той.

Продажбите на съществуващи жилища намаляха с 3,4% до сезонно изгладен годишен темп от 5,41 млн. броя миналия месец, най-ниското ниво от юни 2020 г., когато продажбите се възстановиха от спада заради блокадата, наложена от COVID-19. Продажбите са нараснали в североизточните щати, но са намалели в Средния запад, в западните щати и в гъсто населените южни щати.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите ще намалеят до темп от 5,40 млн. жилища. Те очакват, че за спад на жилищния пазар продажбите трябва да намалеят до темп между 4 млн. и 4,5 млн. единици.
Препродажбите на жилища, които съставляват по-голямата част от продажбите в САЩ, са спаднали с 8,6% на годишна база миналия месец.

През май продажбите са били свързани предимно с финализиране на договори, подписани преди един-два месеца преди лихвите по ипотечните кредити да започнат да растат на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията и агресивните повишения на лихвите от Федералния резерв.

Средната лихва по 30-годишен ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент нарасна с 55 базисни пункта миналата седмица до 13,5-годишен връх от 5,78%, сочат данни на ипотечната агенция Freddie Mac. Това е най-голямото повишение за една седмица от 1987 г. Лихвата нарасна с над 250 базисни пункта от януари насам.

Докладът се прибавя към данните за новозапочнатите жилища, издадените разрешения за строеж и нагласите на жилищните строители, които показват, че жилищният пазар губи скорост под напора на по-високите лихви по ипотечните кредити. Това е и поредната индикация, че бързото затягане на паричната политика от американската централна банка забавя общата икономика.

Средните цени на съществуващите жилища са нараснали с 14,8% на годишна база и са достигнали исторически връх от 407 600 долара през май, преминавайки прага от 400 хил. долара за първи път.

В диапазона между 250 хил. долара и 500 хил. долара са били 42% от продадените миналия месец жилища, а сегментът от 500 хил. до 750 хил. долара е съставлявал 19,3 на сто. Само 19,5% от продадените жилища са били в търсения ценови диапазон от 100 хил. до 250 хил. долара. Двуцифрен ръст на цените е отчетен в южните и западните щати.

Но породената от пандемията миграция в южните щати се забавя и това може да помогне за овладяване на ръста на цените.

През май на пазара е имало 1,16 млн. стари жилища, което съставлява сезонен месечен ръст от 12,6%. Предлагането остава с 4,1% под нивото преди една година.

Стабилното месечно подобрение може да продължи, тъй като данни на правителството от миналата седмица показаха, че завършените жилища през май са нараснали до най-високото си ниво от 2007 г. насам.

При запазване на темпа на продажби през май ще са необходими 2,6 месеца за изчерпване на настоящите наличности от съществуващи жилища, което е ръст спрямо 2,5 месеца година по-рано. Предлагането, което е достатъчно за шест до седем месеца напред, е смятано за здравословен баланс между търсене и предлагане. 88% от продадените през май жилища са останали на пазара по-малко от един месец.

Купувачите на първо жилища са съставлявали само 27% от продажбите, което според икономисти също обяснява защо двуцифреният ръст на цените се запазва, въпреки че отстъпките стават все по-обичайни. Изцяло кешовите сделки са били 25% от продажбите, те включват предимно институции от Wall Street, които се възползват от растящото търсене на жилища под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още