IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът на Паскал тласка все повече руски петрол към Китай

Китай купува руски петрол средно срещу 93 долара за барел миналия месец, което е със 17 долара по-малко от вноса от Саудитска Арабия през май

22:22 | 22.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Евтиният руски петрол намира купувачи в лицето на китайската рафинираща индустрия, като клиенти от крайбрежните и вътрешните райони на азиатската страна разграбват доставките, които САЩ и Европа загърбиха, пише Bloomberg.

Подчинявайки се на Закона на Паскал, който гласи, че „налягането, упражнявано от външни сили върху течности или газове, се предава равномерно във всички посоки“, руският петрол намира път към китайските рафинерии, след като беше отхвърлен от Запада на фона на наложените санкции срещу Москва.

Китайски компании, регистрирани в девет административни региона в цялата страна, са внесли рекордно количество руски суров петрол миналия месец, показват митническите данни. Доставките също така достигат до най-голям брой предприятия от януари 2020 г., което предполага, че суровината намират нови клиенти на най-големия пазар в Азия. 

Азиатските купувачи са основните бенефициенти от конфликта в Източна Европа, като Китай и Индия закупиха рекордни количества руски петрол, след като САЩ, Великобритания и Европейският съюз (ЕС) въведоха санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна. Усилията да се омаломощи администрацията на президента Владимир Путин чрез блокиране на паричните потоци от търговията с петрол оказва влияние върху по-широкия пазар, предизвиквайки борба за намиране на алтернативни доставки.

Вносът на суров петрол от Русия в Китай нарасна с 55% през май спрямо година по-рано до рекордно високо ниво, с което Москва измести Саудитска Арабия от първото място като основен доставчик за азиатската страна.

Доставките на руски петрол, включително на този, транспортиран по тръбопровода "Източен Сибир – Тихи океан" и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлиза на близо 8,42 млн. тона през май, сочат данни на китайската Главна митническа администрация. Това е еквивалентно на приблизително 1,98 млн. барела на ден и повече от регистрираното през април ниво от 1,59 млн. барела на ден.

Китай купува руски петрол средно срещу 93 долара за барел миналия месец, което е със 17 долара по-малко от вноса от Саудитска Арабия през същия период, показват митнически данни. Основните сортове, които Китай купува от Русия, включват ESPO, който се товари от руското пристанище Козмино, както и водещия клас „Уралс“.

петрол петрол

Около 32% от рекордните 8,42 милиона тона (2 милиона барела на ден) внос на руски суров петрол е извършен от компании, регистрирани в Пекин, според данните. Именно там са базирани повечето държавни рафинерии, включително петролни титани като China National Petroleum Corp. (CNPC) и Sinopec Group.

Малко над 30% от руските покупки са внесени от субекти в Хъйлундзян, район без излаз на море, граничещ с Русия. Тези потоци вероятно са били осъществявани през вътрешния тръбопровод ESPO. Хъйлундзян е дом на няколко рафинерии на CNPC.

Оценки на консултантската фирма Vortexa Ltd. за обема на потоците от Русия към Китай през тръбопровода ESPO предполагат, че съоръжението работи на максимален капацитет.

Според митническите данни компании, регистрирани в Шандун, Дзянсу, Ляонин, Джъдзян, Хънан, Хъбей и Гуанси, също са внасяли значителни количества руски петрол. В Шандун са поместени голяма част от частните рафинерии, които съставляват една четвърт от петролообработващия капацитет на страната.

Данните, публикувани от китайските митници, не посочват имената на компаниите, участвали в закупуването и потреблението на руския петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кои сте вие, дето чакате нещо, зачислените във фирума на Инвестор тpoлове копейници ли? Явно ти, пряснорегистрирания, си им говорител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Error, Пентагона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Чакаме сега статия за закона на Бернули, тръбата на Вентури и ефекта на Бидона, качен на колело (велосипед). Загължително и Q+ в уравненията, иначе няма да се спази закона за запазване на импулса, мъдро управляван от Пентаграма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още