IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви да задейства втори етап от извънредния си план за газа

Правителството може скоро да премине към т. нар. „алармен“ етап, посочва запознат

11:41 | 22.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия се готви да активира втория етап от тристепенния си извънреден план за газа – ход, който може да означава по-високи цени за индустрията и домакинствата.

Правителството може скоро да премине към т. нар. „алармен“ етап, посочва запознат с въпроса пред Bloomberg. Страната е на ниво „ранно предупреждение“ от 30 март насам.

Германия иска да намали употребата на газ, за да увеличи резервите, след като Русия намали доставките миналата седмица с около 60% през един от основните си газопроводи. Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че действията на Русия са имали за цел да дестабилизират пазара.

Купувачите на газ трудно намират начин да заменят руския газ. В момента резервите на газ в страната са на 58% от капацитета, а целта е те да достигнат 80% до 1 октомври и 90% до 1 ноември.

Активирането на втория етап от извънредния план може да означава промяна в законодателството, която да позволи енергийните компании да прехвърлят разходите си към потребителите и бизнеса. Тя също така може да включва и увеличаване на работата на въглищните централи в опит да се намали потреблението на газ. Мерките все още се анализират от правителството.

Всичко това може да се окаже нов удар за най-голямата европейска икономика, която вече е изправена пред ускоряваща се инфлация. Редица индустрии – от химическа до металургична – предупредиха вече, че може да се наложи да започнат да затварят заводи и да намаляват производството заради растящите цени.

Европейските цени на природния газ нараснаха с 33% този месец, достигайки 125 евро за мегаватчас във вторник. Цената бе около 30 евро преди година.

Ако Германия достигне до най-високото ниво „спешен случай“ на своя газов план, то държавата ще поеме контрол върху цялата разпределителна мрежа в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
От около 15г им говорят на германците трима американски президенти : Не ставайте зависими от руснаците , ще берете ядове !! Трима : Обама , Тръмп , Байдън !! Прави ли са били ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още