IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Димитрова: Противопоставянето между партиите бави излизането от кризата

Избързаха ли опозиционните партии с вота на недоверие, коментира социологът и управител на „Алфа рисърч“

22:01 | 22.06.22 г. 12
Б. Димитрова: Противопоставянето между партиите бави излизането от кризата

Боряна Димитрова припомни, че последните 2-3 месеца бяха с ясно очертана ос на напрежение в управленските решения на „Продължаваме Промяната“ и четворната коалиция. „Сериозни критики отнесоха неубедителната позиция за Украйна, липсващата позиция по ветото на Северна Македония, бежанската криза, актуализацията на бюджета. В момента, в който се обяви вот на недоверие се върна разделението от миналото лято, посочи тя.
Според нея това може да даде енергия на протестните партии, но и да изостри обстановката. „На сцената излиза и ново сериозно разделение – евроатлантическо срещу про-руско“, отбеляза социологът.

По думите на Димитрова опозиционните партии са избързали с вота на недоверие, тъй като той катализира сериозна гражданска енергия, докато партии като ГЕРБ все още са изолирани.

„ГЕРБ е силно карантинирана заради антикорупционния наратив. Вотът идва в момент, в който енергията анти-ГЕРБ все още е много силна“, смята тя. Социологът очаква след година да видим много по-ясни изкристализирани идеологически позиции. „Идва преформатиране на партиите по тази ос“, смята Димитрова. Тя е на мнение, че има допирни точки между позициите на някои партии както в опозицията, така и в управлението по отношение на въпросите с еврото и Северна Македония.

„ГЕРБ, ДПС, Възраждане имат сходни позиции по тези теми“, посочи тя и потвърди, че те се споделят и от БСП и част от ИТН, които са в управлението.

Димитрова съветва да има диалог, партиите да са отворени към търсенето на допирни точки с цел разрешаване на наболелите проблеми за обществото. 

„Дори „Демократична България“, която е част от управляващата коалиция и води последователна политика, си дава сметка, че безплодното противопоставяне няма да засили позициите на страната. Тя беше единствената партия, която отиде на консултация при ГЕРБ, а неин представител направи признание вчера в телевизионното предаване „Референдум“, че липсата на опозиция в комисиите не е нормална практика“, аргументира се Димитрова.

Тя е убедена, че това е знак за отрезвяване след месеци на самоцелно противопоставяне и много изострени изказвания.

Върна ли разделенията от миналото лято политическото напрежение около вота на недоверие? Кой печели и кой губи от предсрочни избори? Има ли път към единна позиция по казуси като приемането на еврото, Северна Македония и солидарността с Украйна?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
От вашингтонският обком (областен комитет на партията) така са и казали, така папагалства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Уважаема другарко, какво излизане от кризата, ние сега влизаме в кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още