IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа указ за нов начин на плащане по еврооблигации

Русия е заплашена от спиране на плащанията в края на юни

19:55 | 22.06.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа указ за установяване на временни процедури, целящи да бъдат изпълнени задълженията на Русия по чуждестранния дълг, в момент когато страната е на ръба да спре плащанията, предава Ройтерс.

Кремъл многократно заяви, че няма основания Русия да спре плащания по дълговете си. Той твърди, че правителството има средствата да плати, но не може да направи лихвени плащания към притежателите на облигации заради санкциите и обвини Запада, че се опитва да тласне Русия към изкуствен дефолт.

Въз основа на указа Путин дава на правителството десет дни, за да избере банки, които да обработват плащания по еврооблигации по нова програма. Според програмата Русия ще счита дълговите си задължения за изпълнени, когато плаща на притежателите на облигации в рубли.

Неуспех в обслужването на чуждестранния дълг заради западните санкции, наложени след началото на т. нар. от Русия „специална военна операция“ в Украйна, доближава страната до най-голямото ѝ спиране на плащанията по международни облигации от болшевишката революция преди повече от един век.

„Задълженията по еврооблигации на Руската федерация ще бъдат считани за надлежно изпълнени, ако са платени в рубли в сума, равна на стойността на облигациите в чуждестранна валута“, става ясно от указа.

Обменният курс ще бъде базиран на лихвата на руския вътрешен паричен пазар в деня на плащането, се допълва в документа.

Неизплатените облигации в твърда валута на Русия на стойност 40 млрд. долара са в основата на финансовите санкции, наложени от западните столици, и контрамерките, въведени от Москва.

Въпреки строгите ограничения Москва до момента успява да избегне спиране на плащанията и да плаща на международните притежатели на седем различни еврооблигации от началото на войната чрез намирането на нови начини за превод на пари.

„Те опитват да прехвърлят топката от собственото си поле в полето на инвеститорите“, коментира Татяна Орлова, водещ икономист в Oxford Economics.

„Те установяват механизъм финансовото министерство да прави плащания в рубли в банки, които не са под западни санкции“, каза още тя и допълни, че не е ясно дали притежателите на облигации ще се съобразят с плана.Спиране на плащанията може да стане факт в края на юни.

Русия трябваше да направи две лихвени плащания от 71,25 млн. долара и 26,5 млн. евро на 27 май. Страната има 30-дневен гратисен период да направи плащането.

Русия съобщи, че е превела парите на Националния депозитар за сетълмент, но санкциите вероятно са предотвратили придвижването на парите.

За да избегне дефолт, средствата трябва да бъдат платени в коректната валута в сметките на притежателите на облигации в определената времева рамка.

Финансовото министерство съобщи миналата седмица, че Русия ще плаща в рубли по еврооблигациите си, а след това сумите може да бъдат превръщани в чуждестранна валута.

Анализатори очакваха указът на Путин да не промени особено траекторията на страната, която се насочва към дефолт по международните си облигации, емитирани според английските закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Кредиторите не ги мисли :) Имат си CDF полици и ще си вземат парите от застрахователните :) А те пък после, в продължение на десетилетия, ще бият запори на всеки руски цент минаващ през западната финансова система, докато ме си избият парите. С лихвите. А мега яките лихви :)Тоя филм е игран бая пъти и никога, не е свършвал добре да длъжника :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
очаквам тия дни путин да промени и половината физични закони с указ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Има си процедура при навлизане в дефолт. И явно не е "хаха" последствието, след като толкова много кремълския гнoм се старае да плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr.Bah
преди 1 година
Ако Русия не плати какво ще предприемат кредиторите, ще въведат още санкции или остана още нещо за конфискуване? Хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Ivan N.
преди 1 година
Жена ми издаде указ да си плащаме ипотечния кредит с кестени. Оставил съм една празна торба зад главния клон на банката в една уличка и всеки месец на 5то число ще си внасям чинно кестените, пък те ако искат! С тези изисквания и договори, които съю разписал, банката се опитва да ме тласне към изкуствен дефолт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Отново познатата песничка "пляс-пляс педълите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Нищо не мислят в държавната руска банка може да въртиш долари и евро. Не всички банки са блокирани. Опорките отзад., после ги вадиш и ги даваш на копейкин да види дали мирише :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Petar2015
преди 1 година
А какво мислят кредиторите за това, че длъжникът иска да си плати и не му дават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още