IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Солвей Соди" са одобрили изплащането на 111 млн. лв. дивидент

Новата инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат е заработила от средата на юни

10:27 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Солвей Соди АД</em></p>

Снимка: Солвей Соди АД

Общото събрание на акционерите на „Солвей Соди“ АД е приело разпределянето на брутен дивидент от 17,49 лева на акция, съобщават от компанията.

Акционерите физически лица ще могат да получат дивидента си от 23 юли 2022 г. на каса във всички клонове на банка ДСК в България, а акционерите юридически лица ще получат дивидента и по банков път.

Общата сума, която ще бъде изплатена на акционерите, е 111 млн. лева.

В средата на юни дружеството откри нова инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат, която ще увеличи капацитета на производство до 200 хил. т годишно.

Дружеството изпълнява и инвестиция за намаляване на 20% от въглеродните емисии в завода чрез адаптиране на котел за комбинирано изгаряне на биомаса.

„Солвей Соди“ е най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода – ключова суровина в производството на стъкло, перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна.

Основните акционери в „Солвей Соди“ са белгийската група „Солвей“ (75%) и турската група „Шишеджам“ (25%).        

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още