IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Сигурността на света е застрашена, ако Русия изолира Украйна от Черно море

Нова мигрантска криза може да е част от плана на Путин за дестабилизиране на ЕС, коментира икономистът

14:34 | 23.06.22 г. 12
Е. Кънев: Сигурността на света е застрашена, ако Русия изолира Украйна от Черно море

Според него кардинални промени в обстановката могат изцяло да преобърнат приоритетите на Европа. Той е на мнение, че инфлационната вълна и продоволствената криза вероятно са част от плана на Путин за дестабилизация. Като аргумент за тази своя прогноза той посочи продължаващото блокиране на близо 22 милиона тона пшеница в Украйна, които по думите му, могат да послужат като геополитическо оръжие в едни евентуални преговори. 

„Давам за пример доставките на зърнени храни за Близкия Изток и Североизточна Африка – това са шест-седем държави с над 100 милиона души население, говорим за масирана миграция към Европа от глад", посочи икономистът и предупреди, че това може и да е част от плановете на Кремъл и "ако се случи, ще доведе до коренна промяна на европейските планове, както се случи със Зелената сделка след вдигането на цените на газа и петрол.“

Кънев припомни, че германците вече отварят въглищните си централи, а французите започват да засилват ядрената си енергетика.

„Не е известно и до каква степен западноевропейското общество ще издържи на високата инфлация. Ако войната излезе с някакъв определен изход в рамките на тази година, допускам че рецесията ще бъде кратка, защото няма фундаментални фактори, които да причиняват спад на икономическата активност, заяви той. – Точно обратното – развитието на технологиите, пренастройването на веригите на доставка са индикатори за движещи сили на пазара.“

Кънев очаква, че при продължителна война ще се търси заместител на храните, излизащи от Украйна и Русия, ще се пренастроят потоците на петрол и газ, което ще определи дали ще има или не интензивни инвестиции в нови находища и разработки.

„В контекста на замяната на руския газ за Европа, това трябва да означава дългосрочни договори с производители, които да направят нови инвестиции в танкери, производство; европейските страни трябва да инвестират усилено в терминали на втечнен природен газ (LNG)“, прогнозира икономистът.

Може ли икономическата криза да застраши политически Евросъюза? Завръща ли се общественото недоверие в България към начина на управление на страната? Как ще се отрази повишението на лихвите на дълга на страни като Италия? Отразява ли се нестабилната политическа обстановка на глобалните сделки за сливания и придобивания (M&A)?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
То и бъдещето на планетата е застрашено ако кравите пръцкат. Трудни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Чак пък на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още