IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли перспектива нов кабинет в рамките на този парламент?

Темата Северна Македония е заложник в политиката, коментираха социолозите Анастас Стефанов и Добромир Живков

11:55 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Има ли перспектива нов кабинет в рамките на този парламент?

Няма капацитет за съставяне на стабилно управление, разделението е голямо. "Продължаваме промяната", макар и с малко, са малцинство в настоящия парламент – политическа коалиция е невъзможна заради токсичността на някои от партиите в опозицията. Тази прогноза пред Bulgaria ON AIR направи социологът Добромир Живков.

На същото мнение е и Анастас Стефанов. По думите му ако се формира „някакво управление, то няма да бъде стабилно“.

"Шансовете са минимални. В рамките на политическото говорене бяха изгорени политически мостове и няма да създадат подходящи условия да се конструира нещо стабилно и съдържателно. В политиката водеща не е технологията или аритметиката", аргументира се социологът.

Според него един от проблемите в управлението на кабинета "Петков" е липсата на спойка, която да укрепи коалицията. Той е убеден, че темата за Северна Македония от самото начало е била цъкаща бомба.

"Управляващото мнозинство, персонално Кирил Петков, си заложиха тази мина още когато се формираше това мнозинство. Имаше фриволни изказвания, сред които, че до шест месеца решаваме казуса. Факт е, че Северна Македония е горещ картоф и политиците ни са неподготвени за отиграването му. Можеше да говорят изчистено от емоции, за да може, когато дойде ред на публичните изказвания, да говорят по-подготвени по казуса", коментира Стефанов.

Добромир Живков посочи, че темата за РСМ е била използвана от самото начало на управлението като капан от ГЕРБ. "Този горещ картоф беше употребен изключително партизански от „Има такъв народ“, ГЕРБ и БСП. Виждаме дори понастоящем хората от ГЕРБ, които още от ноември започнаха да говорят за национално предателство, а сега са готови да подкрепят падането на ветото. Обръщането на 180 градуса е ясен сигнал, че политическата тема "Македония" беше използвана. Очевидно става въпрос за целенасочена атака към това управление", добави социологът.

Той е убеден, че ГЕРБ се готви за избори и няма желание да управлява. "Те си дават сметка, че ако стигнат до коалиция с ДПС, "Възраждане" и ИТН, това може да доведе до негативи за масовата подкрепа за партията. ГЕРБ в момента е в по-добра форма, предстои гласоподавателите да се произнесат", смята социологът.

Добромир Живков отбеляза, че успешният вот на недоверие е бил очакван. "Продължаваме промяната" изгуби инерцията, която набра с влизането си в политиката и с формирането на управленската коалиция, основана на антикорупционно говорене срещу ГЕРБ. Задачите потънаха в политическите битки. Имаше свръхочаквания за осъществяване на реформи", заяви той.

Какви са пътищата пред политическите партии и има ли хоризонт за работа този парламент? Беше ли изпълнена демократичната процедура на мирно предаване на властта? На тези и други въпроси ще получите отговор от видео материала.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още