IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за безработица в САЩ леко намалява от 5-месечния си връх

Статистиката за предходната седмица е преразгледана леко във възходяща посока

17:15 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заявленията за обезщетение при безработица в САЩ за миналата седмица остават около 5-месечния си връх, което предполага, че напрежението на пазара на труда може да започне да отшумява, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път молби за безработица намаляват с 2000 до 229 хил. броя през седмицата, приключила на 18 юни, показват данни на Министерството на труда в четвъртък. Статистиката за предходната седмица е преразгледана леко в посока нагоре. Средната оценка на икономисти в проучване на Bloomberg бе за 226 хил. заявления. 

Средното четириседмично равнище, което компенсира частично седмичната колебливост, се увеличава до 223 500 броя, най-високата стойност на показателя от края на януари.

Въпреки че пазарът на труда остава стабилен, а безработицата ниска, съществуват някои признаци на промяна. Няколко компании, включително JPMorgan Chase & Co. и Coinbase Global Inc., обявиха съкращения на работните места през последните седмици. Междувременно страховете от рецесия нарастват, след като Федералният резерв извърши най-голямото повишаване на основните лихви от 1994 г. насам и сигнализира за по-нататъшно затягане на паричната си политика в опит да укроти нажежената инфлация.

На некоригирана база новоподадените молби също леко се понижават. Броят на заявленията се свива в Илинойс и Флорида, а нараства в Мичиган.

безработица безработица

В същото време броят на новоподадените молби на американците, които вече получават обезщетения, леко се променя до 1,32 милиона през седмицата, приключила на 11 юни.

Равнището на безработица в САЩ е близо до 5-годишно дъно, а на всеки безработен се падат приблизително две свободни работни места.

В сряда управителят на Фед Джером Пауъл потвърди силната отдаденост на банката да потуши рекордната инфлация в страната. По време на изслушването си пред Конгреса Пауъл посочи, че централната банка е решена да забави инфлацията и че има способността да го направи.

"Във Фед разбираме затрудненията, които високата инфлация предизвиква. Ние сме силно отдадени да потушим инфлацията и се движим бързо в тази посока", каза ръководителят на Фед, цитиран от CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още