IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, но все още е напът да отбележи седмичен спад*

Главните причини за скорошното поевтиняване са Фед и войната в Украйна, смята Дан Йергин

10:06 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в петък, след като в последните търговски сесии опасенията от рецесия, предизвикана от агресивното затягане на паричната политика, натежаха на инвеститорите и доведоха до поевтиняване на суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,15%, или 0,17 долара, до 110,22 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,36%, или 0,38 долара, до 104,65 долара за барел. Сортът изтри над 4% от стойността си тази седмица, като е напът да отбележи седмично понижение, както и първото си месечно такова от ноември миналата година. В последните две търговски сесии WTI поевтиня.

petrol petrol

Петролният пазар обърна тенденцията си на възход по-рано този месец поради нарастващите опасения от световно икономическо забавяне, предизвикано от започнатия цикъл на затягане на паричната политика от централните банки.

Цената на "черното злато" намалява въпреки сигналите, че енергийните пазари ще продължат да са затегнати в краткосрочен план, на фона на продължаващата война в Украйна и устойчивите проблеми на снабдителните вериги.

"Пазарът реагира на предизвикано от Фед забавяне, като WTI преминава в режим на продажби", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI-Asset Management.

По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл потвърди отдадеността на банката за борба с инфлацията, но предупреди, че е възможна рецесия и ръст в безработицата.

Миналата седмица регулаторът одобри лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) - най-голямото от 1994 г. - като Пауъл сигнализира, че още един такъв ход или в размер на 50 б.п. е възможен през юли.

Според Дан Йергин, заместник-директор на  S&P Global и енергиен експерт, именно Фед е една от причините за отбелязваните наскоро ценови понижения, заедно с войната в Украйна.

От миналата година насам "черното злато" започна стабилно да поскъпва, но от края на май цената на Брента падна от над 120 долара за барел до около 109 долара за барел, или с 10% по-ниско. За същия период WTI поевтиня с над 9%.

По думите на Йергин причина за това е, че Фед избира да се бори с инфлацията, дори с цената на рецесия, и това "е което тежи на цените", пише CNBC.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,64 долара за барел спрямо 2,73 долара седмица по-рано.

Тази седмица инвеститорите няма да получат данни за щатските резерви на суровината от Администрацията за енергийна информация. Причина за това е прекъсване в захранването, което е повредило част от хардуера на агенцията.

*Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още