IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на Украйна подкрепя мечтата на Франция за по-силен ЕС

Визитата на Еманюел Макрон в Киев би трябвало да отбележи промяна във френското мислене за разширяването

17:21 | 24.06.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и френският му колега Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg</em></p>

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и френският му колега Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg

Съвместното посещение в Киев на лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния беше вододел. Преди това въпросът дали Украйна ще получи статут на кандидат за ЕС беше отворен. Сега това е вероятният резултат, подсилен на следващия ден от препоръката на Европейската комисия в полза на кандидатурата, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

За тримата западноевропейци (Макрон, Шолц и Драги – бел. прев.), които на моменти бяха в противоречие с украинския президент Володимир Зеленски за това, че изглеждат твърде нерешителни в отговора си на войната, пътуването беше своеобразно изкупление. За френския президент Еманюел Макрон, по-специално, би било глупаво да дойде само за да продължи да шикалкави относно статута на кандидат-членка, който Зеленски призовава ЕС да предостави на Украйна.

Но по-голяма от каквато и да е дипломатическа грешка би била по-дълбоката геополитическа грешка от отказването на статута на кандидат.

През месеците, откакто Украйна подаде молбата си за членство, дни след войната, бяха изразени редица опасения. Статутът на кандидат е просто символичен. Пътят към реалното членство е дълъг и мъчителен. ЕС би бил нефункционален с повече членове, така че неговото управление трябва да бъде реформирано, преди да приеме нови.

Аргументът, че ЕС едва ли ще позволи на Украйна да стане член в крайна сметка, така че би било жестоко и неразумно да се дават фалшиви надежди, е най-циничното възражение срещу кандидатурата й. Но всичко това е толкова заблуждаващо.

Както процесът на приемане, така и процедурите за вземане на решения в ЕС наистина трябва да станат по-ефективни, но това не е причина да не се даде статут на кандидат. Всъщност започването на преговори за присъединяване с Украйна е най-добрият стимул за ЕС да насочи вниманието си към решаването на тези проблеми. И ако статутът на кандидат наистина е просто символичен, предоставянето му не коства нищо, докато отказването му просто би разкрило малодушието на ЕС.

В основата на дебата за кандидатурата на Украйна е разликата в нагласите. В един турбулентен свят трябва ли целта на ЕС да е да изолира европейците от проблеми по техните граници или по-далеч? Или тя е да се използват правомощията на Съюза, за да се трансформират тези проблеми в нещо по-благоприятно?

Тази колизия между изолационизма и ангажираността, или между адаптирането към и влиянието върху променящия се световен ред, достига кризисна точка с въпроса какво да правим с Украйна.

Ключът към него е позицията на Франция. Макрон постоянно настоява за по-активен ЕС, който да оформя света около него. Но той спазва френската традиция да се предполага, че външната сила идва от повече вътрешна съгласуваност. Френската политическа върхушка е склонна да настоява за задълбочаване на сътрудничеството в ЕС, вместо да го разширява до повече страни. Тя винаги е виждала второто като пречка за засилване на влиянието на Франция като средна сила, проектираща се чрез ЕС.

Оттук и настояването – за последно в речта на Макрон в Страсбург през май – за преодоляване на правото на вето, за да се вземат по-бързи решения. Макрон също така призова за по-широка „европейска политическа общност“ за онези, които все още не са готови за членство в ЕС или никога няма да бъдат. В случая с Украйна, както и със Западните Балкани, френските представители дават да се разбере, че ЕС с още повече членове от днес би бил тромав до точката на парализа.

Но войната на Путин срещу Украйна прави тази перспектива несъстоятелна. Не защото рискът от тромавост не е реален, а защото, ако целта е да се привлекат други страни да възприемат европейския начин на живот и да се ограничи властта на онези, които биха го подкопали, нищо не допринася за нея повече от необратимото свързване на Украйна с европейската система от правила. Никога не е имало по-добра възможност за това, нито ще има в бъдеще.

Европейската комисия отбелязва, че Украйна вече е приела части от правилата на ЕС. Подробните въпроси на Брюксел относно кандидатурата й получиха отговор в рекордно кратко време, дори в условията на войната. Прозападното гражданско общество на Украйна иска да използва статута на кандидат, за да притисне местните политици за повече реформи.

С други думи, това е случай, в който истинският тласък за разширяване би засилил, а не заплашил френската цел за по-силен ЕС. Сблъсъкът между целите и средствата във френското мислене все още съществува, но посещението на Макрон в Киев може поне да бъде признание за това. Наред с исканията за по-нататъшни реформи, включени в констатацията на ЕК, това може да даде на други скептично настроени държави-членки повод да стигнат до същото признание. Ако се окаже така, това би било чудесен завършек на френското председателство на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
#15, руската действителност винаги е "различна". Те и Украйна не са нападали ...Войната е "специална операция". Буча е фалш, разрушенията фотошоп, както и пералните. Всички искат да нападнат Русия, затова тя ги напада един по един предварително. Почти 80 години след края на нацизма, нацистите никнат като гъби :)))) Русия ВИНАГИ е права, каквото и да направи, a останалите държави са много виновни, за каквото се сетиш или не успееш да се сетиш. Разбира се всички, които твърдят обратно са иди00ти :))) Гениално, товарищ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
serafima
преди 1 година
Колко да е мечтата на Франция с този президент, който стои на ръба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
Цитирайте точно, като искате да го правите. Оригиналният отговор на Швейк е : И аз се чувствам така надвечер, господин поручик".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
#13 Като ти чета иди00тиите, нямащи нищо общо с действителността, та се сещам за онзи знаменит диалог между Швейк и поручик Лукаш: "Швейк, Вие наистина ли сте толкова голям и.ди.0т?" - пита поручик Лукаш, "Тъй вярно, толкова голям и.ди.0т съм, гус'ин поручик!" - отговаря Швейк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Жиро тя може да е дала доста жертви в бората с нациситте ама доста от тези жертви са паднали от Бандера и дружина които в Украйна в момента са национални герои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Хахаххаа, държава дала милиони животи в борбата с нацизма и с президент евреин била нацистка. Абе Импо, тролейбусите под теб ги разбирам. Припечелват копейки. Ама ти си особен случай. Пропагандата те е промила безнадеждно. Дръж се малко на ниво. Още 100 години ли ще го влачим този нацизъм? Дай да си поговорим малко за рашизма и неговите съвременни престъпления, като заграбването на чужди територии, не само в Украйна. Предполагам и моловците и грузинците и те фашисти :)))) За убийствата, разрушенията, изнасилванията, пералните... Да ти кажа Русия се държи доста по нацистки от Украйна. И да не забравяме кой, кого нападана ... на няколко пъти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Тва с джавелина и консервите е слабо дядя вова , мен най ми ареса , как таман взели гаубицата цезар и я закарали директно в уралският завод за товарни вагони , да я разгледат рассияните ... :))) ... е те тва е фейк , не като тези дето пускаш ... ще те докладвам на кутев за посредственост на фейковете ти ... :))) ... А онова гледа ли го , дето рассийската ракетна установка изстрелва ракета , тая завива и дрънна установка и взриви всичко . Нема толкова смешна армия кат тази на opkите ... :))) ... Те затова и смешници кат теб взимат на служба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Спасявай се овреме , отиваш да маршируваш в спретнати прави редици на красная площад с лентичка с цвят на колорадски бръмбар защипана във форма на "Z" - новата опростeнa свастика ... :))) ... да вземеш да се подстрижеш , и тази брадичка тип Арамис от "Д'Артанян и тримата мускетари" вървеше преди около 30г когато излезна филма , вземи се стегни , все пак в рассията ще отиваш ... нема ни излагаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Миче, видеото го има в интернет. Свободно се достъпва от тук. https://youtu.be/15ihkcO9nJo Малко към края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
ЕС официално признава, че е същата онази обезумяла нацистка Европа от 1939 г., със същите мераци за Drang nach Osten и нетърпимост към Русия и всичко руско, особено към нормалното християнско семейство. И накрая пак ще получят остена по задните части. Разкапването на една цивилизация винаги започва с разкапването на нравите и морала. Като онзи нашенски уро0д-баща, горд, че синът му е гей. То май и бащата трябва да е гей, друго обяснение не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още