IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену от ЕЦБ: Инструментът на банката няма да има целеви спред на доходността

Очакванията са инструментът против фрагментацията на облигационните пазари в еврозоната да е готов до следващото заседание на банката

20:30 | 24.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новият инструмент на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу фрагментацията на облигационните пазари в еврозоната ще покаже решителността на регулатора да се бори срещу този риск. Това коментира членът на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ и председател на Португалската централна банка Марио Сентену, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица
ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път от 2014 г. - сигнал, че инвеститорите не са убедени, че ЕЦБ може да повиши разходите по заемите и едновременно с това да държи под контрол доходността на облигациите на най-уязвимите членове на региона.

След заседанието регулаторът пое ангажимент да ускори работата по създаването на инструмент, който да пребори фрагментацията на пазарите. Според лица, запознати със ситуацията, той би трябвало да е готов за следващото заседание на ЕЦБ, което ще се състои на 20-21 юли.

"Новият инструмент на ЕЦБ ще покаже решителността ѝ да пребори риска от фрагментация, но няма да има цел за конкретен спред на доходността", обясни Сентену.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
ЕС е 55-ти щат на САЩ, но без право на глас. Какво тук значи някаво си ЕЦБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още