IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е намалила зависимостта си от руски природен газ на 25%

Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата, изтъква премиерът Марио Драги

22:20 | 24.06.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италия е успяла да намали зависимостта си от внесен от Русия природен газ на 25% спрямо 40 на сто през миналата година, заяви от Брюксел италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Той добави, че това се дължи на усилията за диверсификация, предприети от началото на руската инвазия в Украйна.

За да намали зависимостта си, Италия подписа през април важно споразумение с Алжир за увеличаване на доставките от газ. Дискусии се водеха и с Катар, Ангола, Конго и Мозамбик. 

"Приложените мерки от правителството  от началото на войната започват да дават плодове. Други доставчици на газ започват да заместват руския газ", подчерта Драги.

Той добави, че страната се готви за зимата и складирането на природния газ върви много добре. "Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата", подчерта Драги.

Според италианския министър на екологичния преход Роберто Чинголани италианските запаси са сега на 55 процента и трябва да достигнат 90 процента до края на годината. "Ние сме почти извън опасност", заяви той.

Драги днес заяви, че 27-те държавни и правителствени глави на страните от ЕС са призовали Европейската комисия да реализира проучване, касаещо евентуално въвеждане на таван на цените на руския природен газ и реформа на пазара на електричество.

Последиците от руското нашествие в Украйна и използването от Москва на енергията като оръжия бяха основна тема на срещата на лидерите на ЕС в петък, след като спирания на доставките от Москва засегнаха 12 страни членки и принудиха Германия да повиши нивото на газовия си риск до втора степен на тревога.

„Ако Германия вече казва днес, че през зимата ще имат недостиг на газ, последиците ще бъдат огромни за Германия, но също и за всички останали европейски страни“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред репортери в Брюксел във втория ден от срещата на върха.

Ден по-рано, когато лидерите започнаха да пристигат в Брюксел, най-голямата икономика в блока предупреди, че ходовете на Русия за намаляване на газовите доставки може да предизвикат срив на енергийните пазари и направи паралел с ролята на Lehman Brothers в предизвикването на финансовата криза. Проблемите с доставките вече тласнаха цените на газа и на енергията до рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 1 година
Импе това за пшеницата не го пишеш сериозно :) Според теб всяка година нова складова база ли ще строят ? :) То голяма далавера ще бъде ама кой ш ша ги плаща тия складове не е ясно :) . А това за турбините не си запознат и затова пишеш небивалици . Турбините на западняците са барем 20-30 % по ефективни . Специално тази турбина реално е модифицирана самолетна турбина ,а там руснаците ги няма никакви . Незнам дали си спомняш що презимиха навремето Ту-134 ама основната причима бяха че турбините му харчеха 20-50 % повече и дигаха много шум, а последната изцепка на Сухой т.н. Суперджет 100 е с турбини на Ролс-Ройс . Дори кат плануваха да строят Белене си казаха ,че ако подменят руските турбини с Арабела на GE и производителноста ще скочи с 20 % до 1200 мвгч на реактор без да пипат нищо друго . А при 5000 км трасета 20 % ефективност е ужастно много и според мен при тези разстояния по малката ефективност ще прави транзита нерентабилен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Датов - говорим за газчицата. При петролът - просто производителите ще си менкат клиентите. Не е баш така, щото има сортове петрол, но като цяло е така. При газчицата обаче е друго и тръбопроводите са трудно заменими - което е минус и за двете страни, ама за клиентите ного по-голям минус - ного. Турбините от Сименс могат да бъдат заменени. Ега и извънземната технология - дето само Сименс може да прави някакви големи връткави работи. Пшеницата няма да се "скапе" - защото това не са доматки. Съхранявана подходящо, нищо няма да и стане 1-2 години. Дори в погребения на български велможи от Стара велика България (точно там където сега са военните действия) са намирани съдинки с пшеница, която - засята 1500 години по-късно, покълва без проблем. И тук въпросът не е, че Русия неиска да изнася - СЛЕД като обезпечи вътрешното потребление, каквото и да говори гнъсният борел (ако бях руски олигарх, щях да обявя награда за тимберицата на тоя мерзък старец) - проблемът е, че на Русия и се пречи да изнася, а на клиентите - да си плащат. Неслучайно африкански държави натискат за освобождаване от санкциите на руски банки - за да могат да си купят пшеница... ама за това не се говори !!! А за сименсовата турбина - да си се разберат канадците и германците. Русия е ок - продава по-малко, ама по-скъпо и даже е на плюс. Впрочем Германия има резервен ход - пускане на СП 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Говорим за газ. Газовата епоха в някои части на света ще свърши, защото там ще се върнат на въглища. Тоя "бум на зелените технологии" го слушаме от 10 и повече години, засега единственият резултат е, че ЕС стана роб на Газпром и Роснефть и Лукойл. Други резултати някакви? Нека намерят нови залежи - ако има. Щото надали има вече къде да се търси около ЕС. И да има - ще са някакви кежави находища, като азерското, дето общо е колкото добивът на Газпром за осем месеца. ОПЕК не е като да не определя цените и сега. А краят на петролната ера го пророкувате от нз кога. Айде да видим как ще свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Зелков, пишеш без да мислиш. Само пропаганда и никакъв разум. Потреблението на газ в изброените държави расте, а собственият им добив намалява, където изобщо го има - специално за Пакистан е така - просто залежите им са малки и се изчерпват. Инфраструктура се изгражда - щом има потребители от едната страна и доставчици от другата. Само Пакистан до 5 години ще търси 50 милиарда метра. Саудитци? Американци? Катарци? Катар нали ще изнасял за ЕС? Арапия не е значим износител на газ, те си бичат петролът. САЩ дали изнасят газ за Индия и Пакистан? Отделно - ако четеше малко повече, вместо да пишеш, щеше да знаеш, че индустриалците в САЩ натискат за силно ограничаване на износа, защото за разлика от чучyлото, дето всеки момент могат да го намерят озъбено в някое кьоше, те мислят дългосрочно и знаят, че с тоя темп на добив, след 10 години самите те ще трябва да внасят. Газовият пазар ще върви надолулу само в ЕС, който се връща в състояние на мизерство и ще се топли на дърва и въглища. Торов завод да се обърне на "зелен водород" - нз как - защото торчица се прави от азотчец, не от водородчец. Отделно е конкурентноспособността - ако тоя велик испански тор, правен неизвестно как от "зелен водород" струва 500 кинта на чувал - а руският - направен по нормалният начин - струва 150 кинта на чувал - от кой ще купят земеделците? Ще кажеш - ама те ще имат достъп само до секси торове от зелен водород... ок, мани го свободният пазар - но как те ще се конкурират със земеделските производители от други страни, които купуват торчица по 150 кинта? А голяма част от "другите торови заводи" вече са собственост на руснаци, така че нз какво ще обърнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
След кризата 1973 са построени газопроводите и петролопровода към СССР и в резултат опек губи европейския пазар. Нещо кат подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Гениално !!! И как никой не се е сетил за това? Трябваше ли половината торови заводи в ЕС да фалират и да ги купят руснаци, щом било толкова лесно? Дали не е защото самият амонячец също трябва да се произведе, а кой се фабрикува от азот и водород? А това, че Газпром имал репутация на несигурен доставчик, е най-смешното от всичко. Дори сега - ЕС оцелява на гърбът на Газпром. Като им е несигурен, защо реват - заради спадът на доставките, който дори не е по вина на Газпром, но на едни крадливи канадци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
alex8712
преди 1 година
:) В Агрополихим вече замениха природния газ с амоняк - инвестиция за 50 млн. евро. Интересното е, че решението за обръщане към амоняк е взето именно поради репутацията на Газпром като несигурен доставчик и политическо оръжие. Хубав пример как газоинтензивни индустрии като производството на торове могат да се престуктурират успешно и да бъдат независими от Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Импе , тия от 1917 все се оправят и вдигат стандарта и все са си на същото ниво ... Определено не разбираш от индустриална и суровинна база . Дали да не пробваш с нещо общообразователно ... ?! ... Купувайте си кофи и отивайте да изнасяте за Китай , Индия , Пакистан , Иран . Нито имат инфраструктура да ползват газ , нито рассияните имат инфраструктура да изнасят за там . Хе , та те немат и газовози дори . Мизерият в тези изброени от теб държави ли ще поеме 155млрд кубика ... ?! ... И катарците и саудитците и хамериканците ще им подарят на рассияните китайският и индийският пазар , щото са п-и-ч-о-в-е ... :))) ... В Европа и САЩ газовият пазар ще върви надолу , защото битовото отопление ще се преустрои в друг тип , постепенно ... Индустриалното също , единствено газ ще се използва в тесни места , чиято замяна на този етап е икономически неизгодна в близките 20г ... Но и за там се работи усилено и най-вероятно ще бъде заменена с нещо друго ... Нали не ти се верваше , че ще обърнат торовият завод в испанско от природен газ на зелен водород , ама го обърнаха ... :))) ... И мани къде го обърнаха и други торови заводи в ЕС са започнали изграждане на такива инсталации ... :))) ... Дори в Неохим планират такава инсталация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
alex8712
преди 1 година
Импе, не знам какво се кефиш толкова на Газпром и Русия - виж историята само. При петролната криза от 1973 год. монополистът /ОПЕК/ вдига цените 4 пъти. В началото естествено има голям шок и негативи за вносителите. Оскъдицата на ресурси обаче стимулира иновациите - стимулира откритията на нови залежи в Северно море и Каспийско море; изнамират нови технологии като фракинг; основите на бума на зелените технологии са положени тогава; японските и корейски автомобили с ниска консумация на гориво стават безалтернативни. В дългосрочен план ОПЕК губи ролята си на монополист и накрая цените падат под нивото от преди кризата. И още една аналогия от историята - каменната ера не е свършила поради липса на камъни; същото бъдеще очаква и петролната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 1 година
Импе, много писане , ама нищо вярно . Да не говорим че , нищо не разбираш от пазара на петрол . Колко време Русия ще ограничава предлагането според теб ? Ще запълни хранилищата и после ? Ще изнася за Индия и Китай ? Ми нали тоя износ ще освободи реципрочното количество енергия доставено на тия страни от СА и Ирак например ? Ще ограничи износа на пшеница и кво ша я прави тая пшеница ако не я продава ? Колко според теб може да се съхранява без да се скапе ? Като въпрешното предлагане е огромно кой ще я сее тая пшеница следващата година ? Кладенците за нефт газ ако не се точат се амортизират и добива от тях пада . Това знаеш ли го ? После инвестиции за нови от де ша дойдат ? Цените се качва и Русия трупа резерви ама с тия резерви не може да си купи турбини от Сименс щот никой неще да и ги продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още