IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ще направи първо посещение в чужбина след нашествието в Украйна

Един човек е загинал, а петима са били ранени при руските удари срещу Киев

18:25 | 26.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Владимир Путин ще посети две малки бивши съветски републики в централна Азия следващата седмица, съобщи руската държавна телевизия. Това ще бъде първото известно посещение на руския лидер в чужбина, откакто нареди нашествие в Украйна, предава Ройтерс.

При нашествието на Русия, което започна на 24 февруари, загинаха хиляди хора, милиони бяха принудени да напуснат домовете си, а западните страни наложиха строги финансови санкции на Москва, които според Путин са причина за изграждане на по-силни търговски връзки с други сили като Китай, Индия и Иран.

Павел Зарубин, кореспондент на държавната телевизия Россия-1, отразяващ дейността на Кремъл, заяви, че Путин ще посети Таджикистан и Туркменистан, а след това ще се срещне с индонезийския президент Джоко Видодо за разговори в Москва.

В Душанбе Путин ще се срещне с таджикския си колега Имомали Рахмон, близък руски съюзник и най-дългогидишния лидер на бивша съветска република. В Ашхабад той ще присъства на среща на върха на каспийските страни, в която участие ще вземат и лидерите на Азербайджан, Казахстан, Иран и Туркменистан, съобщи Зарубин.

Последното известно посещение на Путин извън Русия беше в Пекин в началото на февруари, където той и китайският президент Си Дзинпин обявиха “безграничен“ договор за приятелство часове преди двамата да присъстват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.

Русия твърди, че е изпратила войски в Украйна на 24 февруари, за да намали военния капацитет на съседната си страни и да предотврати възможността тя да бъде използвана от Запада, за да заплашва Русия, да изкорени националистите и да защити рускоговорещите източни области. Украйна нарича нашествието завземане на земя в имперски стил.

По-рано днес руски ракети удариха жилищен блок и детска градина в украинската столица Киев. Американският президент Джо Байдън осъди ударите и ги нарече „варварство“.

Четири експлозии разтърсиха центъра на Киев в ранните часове на деня, първо подобно нападение в града от седмици. Още два взрива са били чути в южните покрайнини на града по-късно същия ден.

Началникът на украинската полиция Игор Клименко заяви пред националната телевизия, че петима души са били ранени, а по-късно полицията уточни, че един човек е загинал.

Говорител на украинските военно-въздушни сили заяви, че ударът е бил извършен с между четири и шест ракети с голям обсег, изстреляни от руски бомбардировачи на повече от 1000 км разстояние, в руската южна област Астрахан.
Той допълни, че някои от ракетите са били свалени.

Две руски ракети са ударили и централния град Черкаси, който до момента беше до голяма степен незасегнат от бомбардировки, съобщиха регионалните власти. Един човек е загинал, а петима са били ранени при ударите, уточниха властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
FeldMarschal
преди 1 година
Alex Silver какво вземаш - изглежда добро, откъсва те от реалноста и те кара да си на друга планета... сподели или поне кажи кой е дилъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Колкото и са дрънкате едни и същи лъжи и измишльотини, другари копейници, няма да промените истината. А истината я знае целия цивилизован свят, затова показа един голям среден пръст на господаря ти жуже! Ще се среща само с хора от страни от третия свят, каквато е и пPocия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Путин ще направи първо посещение в чужбина след нашествието в Украйна === Путин ще направи първо посещение в чужбина след предотвратеното нашествие на Украйна в РФ. Путин си го каза доста отдавна - Ако драката е неизбежна, удряю първи. Укрия беше съсредоточила 160 хилядна армия в непосредствена близост до ДНР и ЛНР, а следващата цел е била Крим. Путин ги върна на мястото им с гумен юмрук, както биха се изразили Илф и Петров. Но с това не идва краят, а началото на края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още