IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски обстрел над Одеса и Киев

Фон дер Лайен: Руският президент Владимир Путин „вече не може да спечели тази война"

07:14 | 27.06.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Удар по Харков. <em>Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Удар по Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Шестима души са били ранени при ракетен удар в Одеска област, поне петима – в Киев. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с правителствените ръководители на Финландия и Швеция във вторник, а Канада подсилва източния фланг на НАТО с две военни фрегати. Ето по-важното около войната от последните часове накратко.

Шестима души са били ранени при ракетен удар в Одеска област в Южна Украйна. По данни на украинското южно командване ракетата е изстреляна от руски стратегически бомбардировач Ту-22. По данни на властите сред жертвите има и едно дете. От информацията не става ясно дали участниците в инцидента са били ранени или убити. „В резултат на удара в жилищната зона на цивилно селище са разрушени и подпалени няколко жилищни къщи и стопански постройки на площ от около 500 квадратни метра", се казва в съобщението. Пожарникарите все още се борят с огъня.

Спорът за членството в НАТО: Турция обяви среща с Финландия и Швеция

Според говорител турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с правителствените ръководители на Финландия и Швеция във вторник във връзка със спора за членството на двете държави в НАТО. В понеделник ще се проведат и министерски разговори в Брюксел, заяви Ибрахим Калин пред радио Habertürk. Турция се противопоставя на членството и на двете държави.

Фон дер Лайен: Путин вече не може да спечели войната

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убедена, че руският президент Владимир Путин „вече не може да спечели тази война". В ефира на ARD тя заяви също, че Русия трябва да претърпи „стратегическо поражение".

Зеленски към Беларус: Не се оставяйте да ви въвлекат във война

Украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на съседна Беларус да не се включват в агресивната война на Русия в Украйна. „Кремъл вече е решил всичко вместо вас", каза той, визирайки Москва във вечерното си видеообръщение. „Но вие не сте роби и пушечно месо. Не трябва да умирате".

В събота беларуският лидер Александър Лукашенко се срещна отново с руския президент Владимир Путин. Лидерът на Кремъл обяви доставката на ракетни системи "Искандер-М" за Беларус, които могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави. По последна информация от Киев руските войски наскоро са атакували Украйна и от Беларус.

Русия: Ударихме военни тренировъчни центрове в три украински области

Руското министерство на отбраната съобщи, че е използвало високоточни оръжия, за да удари тренировъчни центрове на украинската армия в Черниговска, Житомирска и Лвовска област, предадоха руски информационни агенции, цитирани от Ройтерс. По-рано Украйна съобщи, че руски ракети са ударили украинската столица Киев.

Единият от поразените тренировъчни центрове е в близост до полската граница, съобщи AFP. Става дума за военния учебен център в района Старичи в Лвовска област, който е на тридесетина километра от границата с Полша. В съобщение руското военно ведомство допълва, че ударите са нанесени с високоточни оръжия на руските космически сили и с крилати ракети „Калибър“.

Фон дер Лайен иска среща на върха на Г-20 с Путин

Ако руският президент Владимир Путин присъства на срещата на върха на Г-20 тази есен, няма да има "обичайни отношения" с него, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред телевизия ZDF в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Елмау.

„Важно е да му кажем в очите какво мислим за него и какво мислим за подобни действия". Но Г-20 е твърде важен орган, включително за развиващите се страни, за да се позволи на Путин да го "разбие", каза той. „Мисля, че е по-добре да му кажем в очите какво мислим, когато дойде. И тогава нека и той заеме позиция“.

Канада изпрати военни кораби на източния фланг на НАТО

Два военни кораба са на път към Балтийско море. Според канадските военноморски сили HMCS Kingston и HMCS Summerside се присъединяват към две фрегати, които вече са в региона, за да укрепят източния фланг на НАТО.

Четиримесечното разполагане е част от „мерките за възпиране в Централна и Източна Европа", стартирани през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Съобщава се, че канадските кораби са поставени във „висока степен на готовност", за да осигурят „бърза и ефективна" подкрепа на всички операции на НАТО. Наред с другото, до октомври те ще участват в учения за разминиране.

Петима ранени при обстрел над Киев

Най-малко петима души са били ранени в Киев, когато ракета е ударила жилищна сграда в централната част на града, предаде Ройтерс, като се позова на ръководителя на украинската полиция Игор Клименко. По-рано бе съобщено за обстрел по Киев, при който е бил поразен 9-етажен блок. Украински представители казаха, че става дума за руски ракетни удари, а кметът на Киев Виталий Кличко определи атаката като опит за сплашване на Украйна в навечерието на срещата на върха на НАТО. Смята се, че под отломките на сградата може би има затрупани хора. Оттам вече живи бяха извадени 7-годишно момиче и майка му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
слаба ракия ... я глей американците какво направиха в Югославия и Ирак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
https://bnr.bg/post/101668416/zelenski-ruski-raketi-udariha-prepalnen-targovski-centar-v-centralna-ukraina Съветското тролейбусно депо как ще коментира тази новина? Какво дири тази ракета в търговски център? Нали уж тази "специална операция" беше да спасите някой, де не искаше много много да бъде спасен? Вие избихте повече цивилни, отколкото "спасихте". Типично по руски. Сигурно пак е тайна щаб квартира, а пазаруващите са наемници? Колкото по-кървави стават ръцете на вашия любим вожд Късий I, толкова по-силно ви текат лигите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Голям "обстрел" - само с една ракета и цели 5 ранени. Ние за денонощие имаме повече ранени по пътищата. Сега е момента българските политици дружно да отидат в Киев да засвидетелстват уважението си към кръстника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Борка това няма никакво значение пишат или не Важно е каква е реалността на фронта, а тя е сам знаеш Украинците смело и доблестно отстъпват ,а руснаците страхливо и некадърно настъпват Иначе украинците пак са гърмели по оная платформа в Черно море ,да им се чудиш защо ,като тя не работи Освен за фукня че нещо са уцелили ,ама и това не са направили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Много добра новина , тъкмо украинците се отправят по уверено към ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Нищо няма защото просто няма :) Както и нямаше от 2014-та до 2022. Цели 2 пъти ООН искаха разследване на "уж" случаи в Донбас и 2 пъти Русия налага вето. Толквоа с твоята опорка. Липсва и снимков "матрял" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
мда ... стрелят по щаб който се намира на 7-мия етаж на жилищен блок ... всъщност се оказва майка с дете ... ама нищо руски опорки ... рано или късно ще стане "пашлинахуй" въпрос на време... жалко за убитите и от двете страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Има напредък - вече не са бомбардировки :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Щом фон дер Лайен го казва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Няма дядя вова , ти си по фейковете . Нали ги караха украинците директно на руснаците за да ги разменят за консерви ?! И то тези , дето не са унищожени още на влизане в Украйна от високоточните оружия , които са били изстреляни от подводница под ледовете в арктическият кръг ... Аз ли трябва да ти пиша вече листчетата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още