IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага връщането на Иран и Венецуела на петролните пазари

Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", коментират от организацията след разговор с Володимир Зеленски

17:36 | 27.06.22 г. 5
<p>
	<em>Володимир Зеленски по време на срещата на Г-7. Снимка: President.gov.ua</em></p>

Володимир Зеленски по време на срещата на Г-7. Снимка: President.gov.ua

Франция официално предлага връщането на Иран и Венецуела на петролните пазари в опит да бъде намерена алтернатива на руските доставки и за успокояване на търговията, пише Ройтерс. Идеята беше представена от френския президент Еманюел Макрон по време на срещата на Г-7 в германския замък Елмау.

Френското предложение включва още и механизъм за ограничаване на цената на петрола, който да не се прилага единствено по отношение на руската суровина, допълва още агенцията.

По време на срещата си лидерите на седемте най-развити държави в света, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, отново изразиха своята подкрепа за Украйна и обещаха нови санкции срещу Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски участва в заседанието в баварския замък чрез видеоконферентна връзка. Той от своя страна отново повтори искането си за оръжия и средства за въздушна отбрана. По време на своето вечерно обръщение на 26 юни Зеленски коментира, че противовъздушната отбрана на Украйна е успяла да отбие част от масовите обстрели срещу украински градове, включително и срещу столицата Киев, но страната се нуждае от съвременни системи за въздушна защита.

Възстановяването на Украйна ще бъде един от най-мащабните икономически проекти на нашето време, коментира още Зеленски, цитиран от президентската пресслужба на Украйна. Според него механизъм за замразяване и изземване на активите на Русия ще бъде от полза за спиране на други агресори.

Според източници на Ройтерс по време на разговорите в замъка Елмау е бил дискутиран въпросът за мирни преговори с Русия, но украинската позиция е, че сега не е моментът за сядане на масата и страната има нужда от козове, които да използва в разговорите.

След тези разговори изявлението на Г-7 е, че ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". Това е силен сигнал за Киев в момент с растящи цени на енергийните ресурси и инфлацията.

Срещата на Г-7 съвпадна с първия дефолт по външния дълг на Русия в последните малко над 100 години. Москва обаче отрича своята несъстоятелност, посочвайки че има достатъчно средства да плати дълговете си, натрупани заради високите цени на изкопаемите горива на пазара. Това е изкуствен дефолт, предизвикан от Запада и неговите санкции, коментират в Кремъл.

Според украински анализатори ракетните удари в последните дни целят отвличане на вниманието от обявяването на несъстоятелност и демонстрация на сила преди срещата на Г-7. Последният ракетен обстрел срещу Киев беше на 29 април, когато в украинската столица на посещение беше генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, припомня УНИАН.

Източници на Ройтерс коментират още, че лидерите на най-развитите държави в света ще опитат да привлекат още дъражави да спазват санкциите срещу Русия. Една от тях е Индия, която в момента е сред основните купувачи на руски петрол. Премиерът на Индия Нарендра Моди е един от петимата лидери на държави, поканени от Г-7 за дискусии относно климатичните промени, енергетика, здравеопазване и продоволствената криза.

Военната интервенция на Русия в Украйна отвлече вниманието на лидерите на най-развитите световни икономики от основната тема, която трябваше да обсъдят - климатичните промени, коментира още Ройтерс. Много европейски страни започнаха да отстъпват от амбициите си и отново да обръщат внимание на въглищата, след като Русия започна да ограничава доставките на природен газ, допълва агенцията. Очакванията са, че от дневния ред ще се премахнат и забраните за бензиновите и дизеловите двигатели, които се канеха да наложат развитите световни икономики и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не, все още си говорим за кремълския ти шеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
За САЩ ли ще си говорим сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
иран и венецуела колко чужди държави нападнаха, колко чужди деца убиха... и тнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
ако северна корея имаше нефт и тя щеше да е поканена да участва ... да ви еВВ.а мамм. .ата фалшива лицемерна , а също и на оФФцете дето ви вярват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Техните "зли диктатори" са по-малко зли в новия сезон на сериала ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още