IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" поднови доставките на руски газ по "Турски поток"

Преносът на газ беше възобновен в 20:00 ч. в понеделник, става ясно от съобщение на холдинга

21:46 | 27.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" възобнови доставките на руски газ по "Турски поток" след приключването на планираната годишна профилактика на газопровода, се казва в изявление на холдинга, цитирано от БГНЕС.

"Завършиха планираните дейности по превантивна поддръжка на газопровода "Турски поток", предвидени за периода 21-28 юни 2022 г. Преносът на газ беше възобновен в 20:00 ч. днес", се казва в съобщението.

По-рано миналата седмица "Газпром" обави, че спира доставките заради планов ремонт.

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток" е пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. с проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно и обща дължина от 1213 км. Експортният газопровод "Турски поток" се състои от две тръби - едната за доставка на газ за турските потребители, а другата - за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на "Турски поток" е 31,5 млрд. куб. м, а експлоатацията му започна през януари 2020 г.

През 2021 г. "Газпром" достави рекордно количество газ на Турция чрез "Син поток" - 15,98 милиарда кубични метра. Миналата година доставките за Турция по "Турски поток" са се увеличили с 63%, отбелязват от холдинга. По данни на руската Федерална митническа служба доставките на природен газ от Русия за Турция през 2021 г. възлизат общо на 26,76 милиарда кубични метра.

През първото тримесечие на тази година доставките на руски природен газ за Турция възлизат на около 7,76 млрд. куб. м, според данни на руската Федерална митническа служба и на турския Регулаторен орган за енергийния пазар (EPDK).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още