IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия призна Донецк и Луганск за независими държави

Частни и държавни институции в Норвегия станаха обект на руска хакерска атака

19:04 | 29.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO</em></p>

 Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO

Близкият съюзник на Русия Сирия официално призна двата източноевропейски сепаратистки региона Луганск и Донецк за независими държави. Това съобщи сирийската държавна информационна агенция Sana, като се позова на външното министерство в Дамаск.

Предстоят разговори с двете „страни" за установяване на дипломатически отношения. Руският президент Владимир Путин призна двете сепаратистки области за независими „народни републики" малко преди инвазията в Украйна в края на февруари на фона на голям международен протест.

Междувременно ръоводителят на Мюнхенската конференция по сигурността и бивш германски посланик в ООН Кристоф Хойсген се изказа в полза на по-големи германски оръжейни доставки за Украйна.

„Германия направи много - макар и със закъснение. Но можем да направим повече", казва Хаусген пред Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид. „Например старите бойни машини на пехотата Marder трябва да бъдат върнати  от германското правителство възможно най-скоро и да бъдат доставени на Украйна“. Според него това няма да навреди на отбранителната способност на Бундесвера.

Междувременно Русия затяга още повече закона си за борба с „чуждестранните агенти". Депутатите от Думата приеха поправка в закона. Хората и организациите, които се считат за „чуждестранни агенти", ще бъдат обект на допълнителни изисквания. Дефиницията също е разширена, така че класификацията като "чуждестранен агент" е опростена. Според новия закон на „чуждестранните агенти" се забранява да преподават в държавните училища, да създават „информация" за непълнолетни и да получават публични средства. Освен това класифицирането като „чуждестранен агент" вече може да се извърши, ако дадено лице или организация се намира под „чуждестранно влияние".

Малко по-рано днес в Норвегия множество частни и държавни институции станаха обект на хакерска атака. „Изглежда, че зад атаките стои престъпна проруска група", твърди Норвежката агенция за сигурност (NSM). През последните 24 часа е имало многократни нападения. „Наскоро станахме свидетели на подобни атаки в други страни", казва директорът на NSM Софи Нистрьом. В понеделник беше извършена кибератака срещу държавни и частни компании в Литва. Руската хакерска група Killnet потвърди атаката пред информационната агенция Ройтерс. Тя заяви, че действието е в отговор на спора с Литва за забраната за транзит на определени стоки към руския ексклав Калининград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Наред са Северна Корея и Еритрея :) Може и България ако израждането спечели ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още