IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да превърне енергийната криза във възможност

Намаляване на температурата на отопление на домовете и на скоростта в градовете може да намали и енергийното потребление, и въглеродните емисии

22:20 | 30.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Както всяка друга криза и енергийната може да бъде възможност за преструктуриране на германската икономика, пише Федералната агенция по околна среда на Германия, цитирана от Ройтерс. Според проучване на агенцията намаляването на температурата в домовете през зимата с 2°С и ограничаване на скоростта на автомобилите ще има незабавен ефект по отношение на намаление на енергийното потребление.

В анализите е записано, че ограничаването на скоростта на автомобилите до 100 километра на магистралите, до 80 километра по останалите пътища и до 30 километра в градовете е достатъчно, за да намали потреблението на горива с между 7% и 9%. По отношение на по-ниската температура на отоплението редукцията на потреблението на горива ще бъде с около 10 на сто.

В комбинация двете мерки ще намалят въглеродните емисии с 20% годишно, посочват още еколозите. През миналата година Германия постигна намаление на емисиите въглероден диоксид с 39% спрямо нивата през 1990 година. Но целта, която си е поставила страната е до 2030 година намалението да бъде от 65%.

Именно сградите и транспортът във втората по голамина европейска икономика изпитват трудности да покрият лимитите за въглероден диоксид, докато индустрията и селското стопанство вече успяват да ги постигнат, посочва още Ройтерс.
От агенцията допълват, че работата от вкъщи и ползването на обществения транспорт също са част от решението на енергийната криза. Дистанционната работа вече навлезе стабилно в икономиката заради пандемията от коронавируса, припомнят оттам.

Сред препоръките към правителството е преди зимата да бъдат въведени механизми за подобряване на енергийната ефективност на сградите - термопомпи за сградите, регионални топлофикационни систем и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Според проучване на агенцията намаляването на температурата в домовете през зимата с 2С и ограничаване на скоростта на автомобилите ще има незабавен ефект по отношение на намаление на енергийното потребление. === Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Щели да наказват Русия, щото тръгнала да защитава рускоезичното население в укрия. Ами ще го защитава, разбира се. Така се постъпва държавнически. А дойчовците тръгнаха да помагат на нациколегите си. Сега редят сълзи и сополи. А това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Ами те вече започнаха да си стягат Вермахта и при повече късмет може този път да надвият москалите. И тогава ще потече Изобилието... Ама може да потече и нещо рядко и кафяво, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
" Както всяка друга криза и енергийната може да бъде възможност за преструктуриране" Never let a good water crisis go to waste! Честита Agenda 2030! Вече с пълна скорост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още