IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ доставиха повече газ в Европа от Русия през юни

Възстановяването на втория по големина терминал за втечнен газ в САЩ обаче ще се забави

09:03 | 01.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия, съобщи директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. В свой пост в Twitter той написа, че ЕС трябва да се приготви за трудна зима.

 

През изминалия месец Русия ограничи доставките на газ за част от големите си потребители, въпреки че те изпълняват условията, които постави "Газпром". По-рано руската компания спря доставките за България, Полша, Дания и Нидерландия, защото отказаха да изпълнят искането да се плаща в рубли за газа.

България например намери алтернатива в доставките на втечнен газ от САЩ. Страната ни вече получи два танкера с американски втечнен газ и според медийни публикации има договор за още един през юли.

Междувременно обаче Ройтерс съобщава, че САЩ все още изпитват затруднения да възстановят работата на втория по големина терминал за втечнен газ в страната. В началото на месеца пожар повреди съоръжението и очакванията бяха, че работата ще бъде възобновена след няколко седмици.

Сега регулаторите в страната отбелязват, че собственикът на терминала трябва да коригира обществените рискове, които крие съоръжението. Разследването на американските власти показа, че при пожара, предизвикан от повишаване на налягането, е имало голям излив на метан.

Според анализатори това означава, че работата по рестарт на терминала ще отнеме между 90 и 120 дни.
Цената на природния газ в САЩ през юни намаля с около 1/3 заради натрупването на резерви при ограничаването на износа.

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците. Испанската компания Repsol води преговори за изграждане на терминал в Канада и според анализите на Министерството на околната среда най-подходящото място за това е по източното крайбрежие на Канада, в Нова Скотия. Работата по този проект е най-напреднала, но в същото време основната част от природния газ в Канада се добива на запад - в Албърта и Британска Колумбия.

Канада е сред водещите страни, добиващи природен газ в световен мащаб, но досега не е изнасяла втечнен газ и има един проект за изграждане на терминал по западното крайбрежие. Канада очаква да успее да увеличи износа на петрол и природен газ с 300 хил. барела на ден до края на тази година.

Други източници на втечнен газ за Европа се очертават и страните от Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
ние ше сме от чакащите ... първо ше додат самолетите , па сетне газа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още