IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев е новият кандидат-премиер на "Продължаваме промяната"

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков

11:43 | 01.07.22 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Василев по време на пресконференция. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев по време на пресконференция. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Досегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в предварително записано видеообръщение, разпространено от пресслужбата на кабинета.

"Аз предложих на "Продължаваме Промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, заяви Петков.

„Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси“, каза в началото на изявлението си Петков.

Той посочи, че няма да допусне няколко неща – "България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава".

"Няма да допуснем, защото не ни е страх", заяви Кирил Петков.

„Всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с кюлчета и пачки чекмеджетата си, всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са в списъка „Магнитски". Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат есемеси, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави. Но всички други трябва да се обединим с ясни задачи, които да свършим в следващите шест месеца“, заяви Петков.

По думите му трябва да се промени антикорупционният закон и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия, да се сложи механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия, да се сменят ръководствата на всички регулатори с изтекъл мандат, така че те да работят за българските граждани, изброи Петков. Да променим ЗОП, така че общ средства да с харчат прозрачно, да приемем 22-та законопроекта за усвояването на 12-те милиарда лева по Плана за възстановяване и развитие, да довършим енергийната диверсификация, да прекъснем дървесната мафия, посочи той.

Петков призова всички съмишленици, коалиционни партньори и независими депутати да се обединят в обща коалиция в името на тези цели.

„Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай“, завърши изявлението си Кирил Петков.

Петков каза още, че с БСП имат различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имат лични различия, "но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред".

Припомняме, че най-големият коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" БСП настоя за оттеглянето на Кирил Петков заради изгонените руски дипломати. 

Партията "Има такъв народ", която напусна управляващата коалиция, пък постави две условия за разговори - отстраняването на Кирил Петков и заместника му Асен Василев.

В момента Асен Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Румен Радев.

Новината за номинацията на Асен Василев за премиер идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Мандатът ще бъде връчен на "Продължаваме промяната" като първа политическа сила.

Очаква се Асен Василев в 17 ч. следобед да вземе от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

"Продължаваме промяната" като първа политическа сила ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
че те защитават националния ни интерес...или ти говориш с руския си паспорт... ае изчезвай в магадан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
SA
преди 1 година
A, бе още пишат, гледам... дано да е от летището и за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Въпросът на денят е след като изгоним 70-те агента на Путин от родината си, дали някои от форумните приятели ще могат да пишат от РФ без proxy в коментарите под статиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Iblis
преди 1 година
Еееее, как няма да преговарят??! БСП се връща на масата за преговори, щото киро няма да е премиер. Не киро, ами асенчо...виж коментар номер 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Не разбирам за какво правителство се говори- казаха няма да преговаряме с ........................... и то кой остана- разни отцепници- дано поне са взели парите напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Iblis
преди 1 година
Дали Асен, дали киро, дали Бай *** все тя. Няма национален интерес и политика. Има евроатлантически такива, а нас кучета ни яли. Няма политик с топки, който ясно да открои националните интереси и да ги защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Ако имаш предвид че изглежда и е с меки китки определено си прав. Ако имаш предвид че май че е най крадливия-доказано, също си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Той посочи, че двата кораба, договорени от Асен Василев, вече са разтоварени в Турция и са доставени в България с 11 долара по-скъпа цена от газа, който получаваше страната ни.Дааааааааа яко а?/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Че по-висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
Iblis
преди 1 година
От трън та на глог ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още