IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще видим ли смислен разговор имало ли е руско влияние в българската политика?

Каква е ролята на Консултативния съвет по национална сигурност, коментират политолозите Христо Панчугов и Страхил Делийски

18:05 | 01.07.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ще видим ли смислен разговор имало ли е руско влияние в българската политика?

„Поне от няколко месеца говорим за осмисляне на руското влияние в България и инструментите, през които то се провокира. Дали сега беше най-подходящият момент и дали е свързано с предизборна кампания, е второстепенен въпрос", каза той.

Панчугов е на мнение, че Руската федерация сама избра да обяви България за враг. „Заплахите на посланик Митрофанова са откровено неадекватни“, смята политологът. Той е категоричен, че би било изключително глупаво България да изтегли нотата си за експулсиране на руските дипломати.

„Няма причина България да оттегли нотата си, дори през заплахата от реципрочни действия“, убеден е Панчугов.

По думите му Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента отдавна се е превърнал в орган, в който "хората да се съберат и да кажат на собствените им публики каквото искат да чуят".

"Няма да бъде намерен политически консенсус по темата каква е заплахата за българската национална сигурност. КСНС е абсолютно безсмислен и загуба на време", потвърди Пангучов.

Политологът Страхил Делийски се съгласи, че „смисълът на КСНС е само на хартия“. Той смята, че формалните влияния и последствия на този политически орган трябва да се напълнят със съдържание, особено когато се защитават общественият интерес, а не корпоративни проекти.

Той е категоричен, че действието на премиера Кирил Петков не е калкулирано рационално от гледна точна на дипломатически отношения и последствия.

"Това е действие в характеристиките на българския евроатлантизъм. Сякаш най-голямата евроатлантическа ценност, която реализираме, е свързана с конфликта на евроатлантическия свят с Русия", отбеляза той.

Делийски посочи, че от "Продължаваме промяната" не успяха да влязат в режим на правене на политика, а продължиха да живеят в режим на предизборна кампания.

„Това са две различни логики на политическото действие. Премиерът не успя да излезе от логика на управление на впечатленията, затова действията често изглеждат хаотични. Един от големите проблеми на това правителство е, че не започна да управлява", анализира политическата криза политологът.

По думите му ако има някакви проблеми в България, то те са заради корупцията и влиянието на Русия. "Всичко останало е прекрасно. Ако нямаме корупция и руско влияне, няма с какво да оправдаваме всичко, което се случва", каза иронично Делийски.

Според него КСНС има смисъл на хартия. Политологът съветва формалните последствия да се напълнят със съдържание. „При липсата на политически субекти и политическо лидерство, КСНС се изпразва от смисъл“, отбеляза той.

Още коментари за политическата криза, дипломатическата война, липсата на кабинет и бъдещите избори може да гледате във видеоматериала.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
няма да е скоро.. твърде много руски еничари има във власта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
А разговор дали е имало американско и укрoпско влияние? - Впрочем за това няма нужда от разговори - това го виждат и слепите. Укpoпският посланик си позволява да издава заповеди в България и всички го търпят !!! Че сме слуги на САЩ, свикнахме... но сега станахме слуги на слугите на САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още