IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предложи на Украйна незабавна помощ от 1 млрд. евро

Украйна има ясна европейска перспектива, но присъединяването ще изисква време и усилена работа, каза Урсула фон дер Лайен

17:51 | 01.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз ще предложи краткосрочна финансова помощ на стойност 1 млрд. евро на Украйна, за да отговори на най-неотложните нужди от ликвидни средства на опустошената от война страна, докато Германия продължава да води разговори за по-голям пакет от помощи, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

Представители на ЕС са подготвили втория вариант в четвъртък, след като Европейската комисия не е успяла да си осигури благословията на Берлин за пакет от заеми на стойност 8,8 млрд. евро. Освен това страните членки не са единни по въпроса за структурата на финансирането. Германия призовава за грантове вместо заеми, допълват източниците.

Извънредното финансиране, което трябва да бъде одобрено от всички страни членки, преди да бъде предоставено, е отпуснато, докато се обсъждат подробностите по по-голям пакет от помощи. Лидерите на ЕС, които проведоха среща миналия месец и през май, са постигнали предварително съгласие за финансова помощ.

От седмици Комисията се стреми да събере подкрепа за по-големия обем от помощи за Украйна, чието правителство трудно успява да се справя финансово, докато руското нашествие разрушава инфраструктура и задушава икономиката на страната.

Но няколко опита се провалиха, тъй като Германия бави предложението, съобщават запознатите източници. Правителството на канцлера Олаф Шолц подкрепя грантове за смекчаване на дълговото бреме на Украйна и оспорва как да се изчисляват и структурират гаранциите, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни заради чувствителния характер на въпроса.

В отговор на въпрос за забавянето германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че вече е одобрил 1 млрд. евро за Украйна и те трябва да се вземат предвид в хода на разговорите за допълнителна помощ.

„Германия не трябва да бъде призовавана да помага два пъти. Всички трябва да бъдат призовавани за помагат според възможностите им“, коментира Линднер пред репортери в Берлин.

По-голям пакет от помощи на ЕС ще се стреми да даде „значителен“ принос за покриването на финансовата пропаст в Украйна за 2022 г., за която се смята, че е около 10 млрд. долара, сочи проект на предложението, видян от Bloomberg.

Комисията ще се стреми да набере средства на пазара още това лято, за да финансира кредитната линия.

Финансовото министерство в Киев остава без варианти за финансиране, тъй като войната се проточва и прави страната все по-зависима от външна помощ. Украински представители проучват възможността за преструктуриране на дълг като начин за намаляване на бремето, като в същото време запазят добри отношения с международните инвеститори.

Средствата от ЕС ще се прибавят към предишна кредитна линия от 1,2 млрд. евро, която беше предоставена на Киев по-рано тази година. Програмата за заеми ще включва падеж след 25 години с 10-годишен гратисен период за изплащане на главницата, съобщават източниците. Лихвените плащания ще бъдат покрити от бюджета на ЕС, а средствата ще бъдат гарантирани от страните членки на блока в случай на спиране на плащанията.

Страните от Г-7 са се ангажирали до момента да предоставят на Украйна финансова помощ за около 20 млрд. долара, става ясно от проекта на предложението.

По-рано днес в реч чрез видео връзка пред украинския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че сега Украйна има „много ясна европейска перспектива“, но пътят към членство в ЕС ще отнеме време и ще изисква усилена работа. Украйна Украйна

Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерите на ЕС предоставиха на Украйна статут на кандидат-член за присъединяване към блока, поставяйки официално начало на процеса, който се очаква да отнеме години.

„Сега Украйна има много ясна европейска перспектива. И Украйна е страна кандидат за присъединяване към ЕС, нещо, което изглеждаше почти немислимо само преди пет месеца“, каза тя пред депутатите и украинския президент Володимир Зеленски.

„Предстои дълъг път, но Европа ще бъде на ваша страна на всяка крачка по този път, колкото време е необходимо от тези мрачни дни на война до момента, в който прекрачите прага в нашия Европейски съюз“, допълни Фон дер Лайен и отбеляза, че са необходими много ключови реформи колкото се може по-скоро. „Следващите стъпки зависят от вас. Но те ще изискват усилена работа“, заяви тя.

Зеленски каза, че Украйна трябва да стане член на ЕС бързо. „Нашият път към членство не трябва да отнема десетилетия. Трябва да преминем по този път възможно най-бързо. Това зависи от нас“, допълни той.

Украинските депутати ръкопляскаха в хор, докато трима членове на Националната гвардия, облечени в церемониални униформи, внасяха в пленарната зала огромно знаме на ЕС.

Сред неотложните мерки, които Украйна трябва да предприеме, Фон дер Лайен посочи приемането на медиен закон, въвеждането на нови правила за намаляване на прекомерното влияние на олигарсите и назначаване на ръководни фигури в борбата срещу корупцията. Зеленски призова депутатите да приемат тези мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Ама как не са се сетили до сега да купуват по евтин втечнен а са пълнили гушата на Путин ???? ----- Зелка това твоетто вече е патология
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Само от това , че ще се купува втечнен газ , а не рассийски тръбен , съюзът ще спести милиарди в компрометирани валюти , а ако добавим и валутните разлики , пък съвсем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още