IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките по "Северен поток" спират изцяло за профилактика

От средата на юни "Газпром" използва само 40% от капацитета на газопровода заради проблеми с ремонта на турбини в Канада

18:11 | 01.07.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

От 11 до 21 юли доставките по "Северен поток" ще бъдат изцяло прекратени за профилактика, съобщава проектната компания на газопровода Nord Stream AG. В този период подаването на газ и по двете тръби ще бъде преустановено за тестове на оборудването и системата за автоматизация, допълват от компанията.

Графикът на тези дейности е съгласуван с всички партньори в проекта и клиентите, получаващи газ по него.

От средата на юни "Газпром" може да използва само 40% от капацитета на "Северен поток", след като една от турбините на Siemens беше изпратена за ремонт в Канада и не може да бъде върната заради санкциите, които налага Отава срещу Русия. Общият капацитет на двете тръби по дъното на Балтийско море е 55 млрд. куб. метра годишно.

По данни на "Газпром" през 2021 г. по "Северен поток" са доставени рекордните 59,2 млрд. куб. метра природен газ. Част от тях бяха насочени към Полша след спирането на доставките по "Ямал". В края на миналата година потокът по "Ямал" изненадващо беше обърнат без обяснения. Руската газова компания посочи единсвено, че изпълнява стриктно заявките на своите клиенти по дългосрочните договори.

Русия има възможност да доставя газ за Европа през още няколко трасета - включително и през територията на Украйна и по "Турски поток".

Доставките през Украйна също са наполовина от договорения капацитет - около 42-43 млн. куб. метра на денонощие, след като операторът на украинската газопреносна мрежа отказа да приема руски газ на входната точка "Сохрановка". Тя се намира в контролираната от сепаратисти Луганска област и от компанията коментираха, че нямат контрол върху дейността на съоръженията там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
СП-2 е въпрос на месеци да бъде пренасочен към Калининград. Ако германия си отреже парчето на сушата, това може незабавно да последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Някой така и не е разбрал, че вътрешният пазар на РФ може да поеме целия сегашен газов поток към юропата. Иска се само малко работа по инфраструктурата. Работите са започнати. Газихицира се севената част. Строят се няколко големи газопреработващи заводи, за пластмаси, изкуствени торове. Енергетиката им е бетон. Винаги е по-лесно, когато имаш нещо, отколкото когато нямаш нищо. А нещастниците да гонят облачетата, че им спъват "зеленикаквата" енергетика. И да наблягат на еднополовите бракове. Дермократия, демек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ти си мяукай и върти опашка на убийците на деца колкото искаш ... може и дупетата им да ближеш. Аз отдавна съм си решил проблема и не искам газ нито от русия нито от сащ а още по малко от брадатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Аз пък като чета руските опорки и се забавлявам още повече. Тук таме руснаците казаха ,че веднага могат да пуснат целия трафик на газ през Северен поток 2 всичко било готово :) Ххахахаха. Ако продължават в този дух ... държавата ще национализира газпром (импа няма да види нищо от акциите) и после ще трябва да пренасочва газа към космоса защото няма да имаме нужда от руски газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Когато получа запек, попрочитам зелката и изпадам в такъв смях и хохот, че накрая се ****** от смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Тцъ ... още не сме в една пътека ... :))) ... Но полека-лека се присламчваш ... Значи , спирането на подаването на газ е изцяло политическо решение , а не технически проблем . Рассияните загубиха достъпа до пазарът на ЕС , Усато , Канада , Австралия , Ю.Корея ... И искат , като някакъв текезесарски гамен , да демонстрират в последният си напън , че владеят положението . Не владеят нищо !! Да , вероятно ще е скъпо известно време - година-две . Сигурно се повтарям , че от пазарът по-големо нема , ама все пак . Всеки ще ограничи консумацията си според парите с които разполага/печели , това ще стане . Известно време ще е скъпо , докато се наместят нови играчи на освободеното . Цените няма да се върнат на ниски нива , приходите и заплатите ще ги догонят . Светът няма да спре без рассията , виж часовникът в рассията обаче ще забави ход ... :))) ... Значи , пак ще ти напиша , газови турбини от такъв мащаб се разглобяват на място , сваля се ако има нещо за подмяна , и се заменя с ново . Никой , никъде не кара агрегати с дължина 15-20 метра и 3 на 3 ширина . Простo не си наясно с механизмите на логистика на такива съоръжения . Те много по-малки агрегати не се разкарват напред-назад , та какво остава за такива . Има си екипи по региони в света , които диагностицират на място проблем , ако има , и го отстраняват на място , поръчва се необходимите части в техен сервизен център и се ремонтира . Управлението на такива е доста сложна материя . На място се събират един купа данни и се записват постоянно , има компютърни модели които прогнозират дори кога ще възникне авария ... :))) ... Виж клипчето по-долу . Според мен , в канадският офис са спрели дистанционната поддръжка . И без нея могат да направят голяма беля , ако не ги спрат турбините . Възстановяването на такъв агрегат след голяма авария обикновено е невъзможно и се изработва нов . Те ти да видиш мащаба на заниманията : https://***.youtube.com/watch?v=awF2i2l2l8U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Виж сега... Накрая май сме на една пътека... Русия иска лекинко и нежно като пролетен прилив да заклати Европа... (мога ли да пиша заклати, премерен риск) И се прави че ужким-нещо си-турбината... Което чиновническите канадски и ЕС баламурници услужливо хапват и мултиплицират към крайния потребител, в криворазбран стремеж да сигнализират благопристойност и украйномазничество... И резултатът ще е голямо духаничество когато дойде зима в Европа. Но на теб ще кажа че с всичките флагове на многознаещ дето вееш, ако искаш да ми кажеш че високопрецизна машина, която работи под големи натоварвания, ще се ремонтира и балансира и тества на терен, ако се наложи... Ами несериозно е бе братче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
опс ... грешка ... !! ... зачудих се коя точно част от турбинният агрегат е , щото малко странно ми се видя , лекинко ми малееше ... значи това на снимката е къртицата , с която инспектират вътрешността на тръбите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Иначе виж снимката към материалът , това е част от задвижването на компресорът , или така наречената турбина . Това не се кара никъде , може би има наблизо помещение с подходящ размер , ще го почистят , ако е необходимо ще подменят нещо по него , но то си е здраво ... :))) ... и може да си работи още десетилетия ... Това е Сименс човек ... :))) ... не са китайски , или руски , или някакви други шитове ... Рассияните за важните им инфраструктурни проекти не пестят пари - немско , хамериканско , италианско , канадско оборудване . У нас също не са пестени пари за турбините и компресорите . Тези неща са проектирани да работят десетилетия наред . Ако ти изпадне в нета снимка да ги видиш в друг ракурс , с човечета до тях , да схванеш мащабът на агрегата . И са по две такива на всяка от двете тръби на Северен пАток . Точно с цел да не се спира работата на съоръжението . Та , според мен проблемът е възникнал от софтуерното управление , което най-вероятно е в Канада , щото цялата тази купчина метал не означава нищо без подходящ софтуер и хора зад него да го направят ефективно . От Сименс първият коментар беше , че проблемът не е в тях . И ти гарантирам че е така . Това е Сименс човек ... :))) ... После се изметнаха и започнаха да обясняват за турбини , за ремонти , за пътни и пр. измишльоци , само и само да не засегнат нежната душа на зануленият денацификатор и детеубиец в кремля ... :))) ... Но той излезнА корaв , и реши да си реши генерално проблемът ... Според мен по тези тръби повече няма да тече газ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Пробвай с въпросната цензура : Сърби на (цензура) . Виж какво ще излезе и ще разбереш защо е цензурирано , след като отчетеш интелектуалното ниво на някои акаунти във форума ... :))) ... Може би е редно да премислят ползването на някакъв изкуствен интелект , вече се предлагат такива на пазарът , за цензуриране , а не на ред да цензурират изцяло думи , щото човек започва да се затруднява да се изразява ... :))) ... тук съм съгласен с теб ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още