IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на пшеница се изправя пред момента на истината

Русия е напът да прибере една от най-големите си зърнени реколти в историята, но войната поставя под въпрос колко от нея може да продаде

08:40 | 02.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Затегнатите световни пазари на пшеница навлизат в ключов момент.

Юли е важна част от годината, защото тогава започва жътвата в голяма част от северното полукълбо и износът се ускорява. Руската инвазия в ключовия производител Украйна вече засегна продажбите и сега вниманието е насочено към това как войната ще засегне доставките от новия сезон и доколко останалите страни могат да запълнят празнотите, пише Bloomberg.

Украйна започна да изнася всичко, което може, с железопътен и речен транспорт, тъй като морските пристанища са блокирани. В същото време Русия е напът да прибере една от най-големите си реколти в историята, въпреки че логистични и финансови ограничения, свързани с войната, поставят под въпрос колко от нея може да продаде.

Темпът на продажби от Черно море, което в исторически план съставлява една четвърт от световната търговия, може да е в центъра на вниманието повече от всякога. Въпреки спадовете в последно време цените на пшеницата са много по-високи от нормалното за това време от годината. Това допринася за поскъпването на храните и кара световните лидери да обещават да направят повече в борбата с кризата с глада.

„Ние в бизнеса с жито никога не сме търгували на военен пазар досега, така че всичко е ново“, казва Дан Бас, президент на базираната в Чикаго компания AgResource. „Руснаците ще се озоват в положение, при което ще изнасят пшеница, но няма да е лесно“, допълва той. пшеница пшеница

Доставките на пшеница от водещия износител Русия остават до голяма степен нормални от началото на нашествието в Украйна и достигат до традиционни клиенти. С прибирането на новата реколта идните месеци ще покажат дали страната може да продаде големите обеми, които достига обичайно във връхната точка на износа.

Перспективите пред износа от Украйна засега остават мрачни. Напредък по възобновяването на морската търговия почти няма, затворените терминали заплашват да ограничат доставките на живо до под половината от техния потенциал, а руските удари повреждат инсталации за складиране на зърно на пристанищата. Обемите за юни бяха с 44% под нивото от миналата година.

Поглед другаде

Загуби от Черно море означават, че вносителите ще разчитат повече на алтернативни доставчици като ЕС. Дори САЩ, които често са един от най-скъпите доставчици, стават по-конкурентни.

Вече има признаци за промяна в търговията. Египет резервира 350 хил. тона френска пшеница на търг тази седмица, два пъти повече от закупеното количество от Русия. Огромните обеми от Франция са необичайни, особено на толкова ранен етап от сезона, когато Египет обичайно купува от Черно море, съобщава консултантската компания Agritel.

Извън търговете северноафриканската страна купи неотдавна първата си американска доставка на пшеница от 2019 г. насам. пшеница пшеница

Въпреки че Русия има много пшеница, износът ѝ е изправен пред предизвикателства. Земеделието в страната не е засегнато от санкции, но неофициални мерки карат някои банки и корабни компании да намаляват кредитни линии и услуги.

Това затруднява прогнозите за износа. AgResource прогнозира, че износът на руска пшеница ще достигне около 32 млн. тона този сезон, а FAO-AMIS очаква 35 млн. тона, близо до нивото от миналата година. В същото време американското правителство очаква почти рекордните 40 млн. тона, а консултантската компания SovEcon предвижда, че те ще надхвърлят 42 млн. тона.

Във всеки случай товарите трябва да се увеличат бързо, за да достигнат потенциала си, а планът на Русия да промени мито за износ на зърно може да засегне продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Освен очевидно некадърно преведената статия - на кого бе *** ще продавате и някой ще ви даде ли повече от 30% от пазарната цена хахахаха, стана както с нефть :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Ще я подарят на дивия запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още