IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната може да спечелят милиарди от повишаването на лихвите

ЕЦБ ще обсъжда как да не позволи на кредиторите да увеличат печалбата си за сметка на данъкоплатците

15:48 | 04.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) проучва начини да спре банките да спечелят милиарди евро допълнително от схемата за ултраевтино кредитиране, стартирана по време на пандемията, когато започне да повишава лихвените проценти по-късно този месец, съобщава Financial Times.

Субсидираните заеми за 2,2 трлн. евро, осигурени от ЕЦБ на банките, помогнаха да се избегне кредитна криза, когато кризата от Covid-19 удари. Но тъй като централната банка сега планира да увеличи лихвите, тя е напът да предостави допълнителна печалба на банките в еврозоната в размер на до 24 млрд. евро, смятат анализатори.

Управителният съвет на ЕЦБ ще обсъди как да ограничи допълнителния марж, който стотици банки ще могат да спечелят от субсидираните си заеми, като просто ги върнат обратно на депозит в централната банка, посочват трима източници, запознати с плановете.

Хората казват, че ще бъде политически неприемливо ЕЦБ да осигури на банките подкрепена от данъкоплатците печалба, докато в същото време вдига разходите за заеми за домакинствата и бизнеса, а повечето търговски кредитори изплащат бонуси на служителите си и разпределят дивиденти на инвеститорите.

ЕЦБ заяви, че възнамерява да повиши лихвата по депозитите до -0,25% на срещата си на 21 юли, докато в същото време сигнализира, че има вероятност за по-голямо увеличение през септември, което ще повиши лихвата над нулата за пръв път от десетилетие.

Една възможност може да бъде ЕЦБ да промени условията по заемите, за да намали шанса банките да постигат автоматична възвръщаемост от парите, точно както ги направи по-привлекателни, след като пандемията удари през 2020 г.

ЕЦБ защити евтините заеми на банките, заявявайки: „Без тях пандемията щеше да удари реалната икономика много по-силно“. Тя е отказала да коментира как може да спре кредиторите да увеличат допълнително печалбата си.

Според изчисления на Morgan Stanley банките може да спечелят допълнително между 4 и 24 млрд. евро, слагайки евтините заеми на депозит в ЕЦБ от миналия месец до края на схемата през декември 2024 г., като сумата частично зависи от това колко бързо ще се вдигнат лихвите следващите месеци.

Според източник, запознат с темата, оценките на ЕЦБ сочат, че допълнителната печалба е наполовина от максималната оценка на Morgan Stanley. Над 740 банки са кандидатствали за кредитите в пика през юни 2020 г., когато бяха разпределени 1,3 трлн. евро, но общият брой на участниците в схемата не е обявен публично.

Макар че ЕЦБ не предоставя подробни данни от банките, френските кредитори са били най-големите потребители на евтина ликвидност с експозиция от близо 500 млрд. евро през април, следвани от колегите им в Италия и Германия.

При най-големия германски кредитор Deutsche Bank заемите по схемата в размер на 44,7 млрд. евро са се равнявали на около 9% от общия кредитен портфейл в размер на 481 млрд. евро.

Миналата година печалбата от лихви на Deutsche Bank бе увеличена с 494 млн. евро от субсидираната от ЕЦБ ликвидност, което е 15% от печалбата преди данъците. Банката, която вписва заемите като „държавна субсидия“ в сметките си, е отказала да заяви каква част е депозирала в ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Тия са безнадеждни. Да пускат "зереникаквата"сделка. Пада им се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още