IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия са опасяват, че заделените пари за газохранилищата няма да стигнат

Русия може да удължи техническата профилактика на "Северен поток" в опит да поддържа цените високи и да дестабилизира Европа

12:47 | 04.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският енергиен оператор предупреждава, че отделената от правителството кредитна линия на стойност 15 млрд. евро за запълване на газохранилищата може да се окаже недостатъчни, пише Ройтерс. В интервю за WirtschaftsWoche директорът на институцията Клаус Мюлер коментира, че намалените доставки за Европа ще повишават цените през следващите месеци.

Към момента Германия е нагнетила своите газохранилища до 61% от капацитета им, но планира до края на ноември да достигне 90% от капацитета на съоръженията. Ако цените на газа продължават да се увеличават обаче, тези цели няма да бъдат постигнати.

Доставките по "Северен поток" ще бъдат спрени след седмица за профилактика. Потокът обаче е намален заради липсващи турбини, които Siemens изпрати към Канада за ремонт. Отава отказа да върне съоръженията заради санкциите, които налага на Русия. Така "Газпром" използва едва 40% от капацитета на газопровода. Руският природен газ към Европа тече в намален капацитет и през Украйна, а в края на юни доставките по "Турски поток" спряха заради техническа профилактика.

"На базата на опита ни в договорките с Русия досега, ще бъде безотговорно да уверяваме, че всичко ще бъде наред от тяхна страна", коментира Мюлер в своето интервю.

Германия стартира своя план за действие в кризисна ситуация в газовия сектор. След като доставките по "Северен поток" бяха намалени, Берлин се придвижи до втората фаза от схемата. Последният, трети етап, предвижда правителството да разпределя газовите доставки и тогава предимство ще имат ключовите за икономиката играчи и домакинствата.

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек предупреди през уикенда, че Русия може да удължи плановете си за техническа профилактика на "Северен поток". С този ход Москва може да опита да дестабилизира  Европа, коментира той пред Die Zeit.

Ограничаването на доставките ще поддържа и цените високи, и ще пропука единството и солидарността в Германия, смята Хабек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 1 година
Германците да "благодарят" за това положение на тяхната ялова Меркел за дето ги направи толкова зависими от руския газ и петрол, сег дружбата с Русия и Путин им се отплаща щедро щедро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още