IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Украйна ще струва над 750 млрд. долара

Киев представи мащабен план за възстановяване и отчете нуждата от спешни действия в няколко области

18:04 | 04.07.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще се нуждае от повече от 750 млрд. долара, за да се възстанови след войната с Русия, коментира премиерът на страната Денис Шмигал по време на донорска конференция в Лугано. Шмигал и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук участваха на живо във форума, а украинският държавен глава Володимир Зеленски се обърна към участниците чрез видеоконферентна връзка. 

По време на срещата украинските власти представиха своя мащабен план за възстановяване в обем на повече от 2 хил. страници. Той е в три фази, като първата цели възстановяването на тези аспекти от инфраструктурата, които са важни за ежедневнието на хората - водоснабдяване, електрификация и т.н., посочва Ройтерс. 

В разработката на Киев са включени проекти от широк кръг области - инфраструкутар, сигурност, инвестиции в климата, цифровата икономика и енергийния сектор. Шмигал уточни по време на своето изказване в швейцарския град, че преките загуби на инфраструктурата са за над 100 млрд. долара. 

В края на юни Европейският съвет даде статут на кандидат за член на Украйна, което отвори възможности за финнасиране на възстановяването на страната, припомня Bloomberg. Според източници на агенцията Украйна вече води разговори с различни донори, сред които и представители на ЕС, за финансирането на плановете си за възстановяване. Брюксел вероятно ще има водеща роля в него.

Според Bloomberg се дискутират различни опции, включително и излизане на капиталовите пазари, по подобие на схемата за финансиране на фонда за възстановяване на европейската икономика от коронавируса.

На този етап европейските чиновници се въздържат от оценки, защото войната още не е приключила, но ЕК също подготвя своите планове за стабилизирането на Украйна, допълва още Bloomberg. Според източници на агенцията след края на лятото ЕК и Германия, която е ротационен председател на Г-7 ще представят идеите на Брюксел, а Чехия, която пое председателството на Европейския съвет от Франция, организира донорска конференция за Украйна през ноември.

Планът, разработен от Киев, който президентът на страната Володимир Зеленски представи в Лугано, поставя няколко акцента. На първо място това е безопасността, но Украйна ще заложи на технологиите, екологичните стандарти и зелената трансформация в своето възстановяване. Страната планира множество институционални реформи, които са част от европейската интеграция на Украйна.

"Длъжни сме да подсилим нашите институции и да подобрим стандарта на живот", обърна се Зеленски към участниците на форума чрез видеоконферентна връзка.

Институционалните реформи са особено важни за ЕС - много от членовете на общността дадоха своето одобрение под условие, че ще видят как Киев се бори с корупцията, контролира олигарсите си и достъпа им до политиката в страната, както и изготвя правила за назначаване на съдии. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен преди дни коментира прев Върховната Рада, че от 2014 г., когато Украйна заяви своя европейски път, страната е постигнала много, но и има още много работа.

Изготвихте институции за борба с корупцията, но е време да намерите точните хора, които да ги оглавят, заяви тя.

В Лугано Зеленски коментира още, че войната в Украйна провокира няколко кризи - енергийна, хранителна, миграционна, които са тест за Европа и международните институции. Възстановяването на Украйна не е локален проект, на едни народ, а на цялата демократична общност, допълни още той и покани представителите на бизнеса дългосрочно да участват в украинската икономика, възстановявайки живота в Украйна.

Зеленски даде за пример Дания, която прояви интерес към възстановяването на Николев, както и Великобритания, която заяви, че ще оглави процедурата по възстановяване на Киевска област.

Украинският президент и призова за бързи действия преди началото на зимата в няколко области - образование, здравеопазване и възстановяване на домове. "Докато съществуват руините, остава и войната", посочи той.

За четири месеца руската армия е унищожила повече от 2100 учебни заведения - училища, университети и детски градини, "места, където децата се социализират, обучават да станат хора", разказа още украинският държавен глава. Унищожени са почти 800 болнични завения, включително и родилни домове, като демонстрация, че Украйна не може да изпълнява своите функции, системно се обстрелват жилищни квартали, за да се отнеме жизненото пространството на хората, каза той.

Когато виждаме тези разрушения, трябва да видим мечти, които вече ги няма, допълни още Зеленски по време на конференцията в Лугано.

Украйна инициира и платформа за дарения United 24, в която за няколко месеца са събрани над 70,5 млн. долара към 30 юни. Отчетите на Президентството, под чиято инициатива е платформата, показват, че основната част от даренията са насочени в подкрепа на украинските военни. По сметките за възстановяване на Украйна хората са превели около 650 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Украйна, тpoлче, я има и ще я има - като член на ЕС и на която москалите ще завиждат все повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Един простичък въпрос - коя Украйна? Дето беше или дето ще е? За киевската хунта намеквам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спакойна, таварищи, ще възстановим Украйна! Има и едни 300 милиарда на депозит, чакат. Ще има и недоброволни дарения на москалски олигарси, все още едни 50 милиарда. Малко още от акцизи и мита на москалски суровини и работата е готова. Украйна ще стане стедноевропейска страна, а opките ще продължат са се давят в мизерията и външните си клозети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Ще възстановявали Украйна след Афганистан, Ирак и Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Твоите хора не стоят на място, шумят, бръмчат, рекламират по цял свят. *** сър, лесно се пеленговат те и техните прислужници и поддръжници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 1 година
Защото това което си написал няма смисъл, но като гледам как си структурираш изреченията, ме съмнява да имаш повече от основно образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Оооо платен !! Следиш програмата на прайдовете , а ?! Сигурно и документалните предавания за терзанията на меките китки гледаш . Вероятно среднощните тематични капиталистически филми също следиш . Демонстрираш завидна осведоменост и интерес по прайдовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Трябва да се позамисли човек , какво си имал в предвид ... Не става ясно от първи път . Дали пък не е в теб проблемът ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
*** сър! беше днес в Лондон. Прайд парада. *** зелка сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Импе , рашистите няма държава в своята история , където да са водили завоевателна война и да са възстановили нещо ... !! ... Тия само грабят ... Рашисти сър !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още