IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват

Защитената зона „Долни Богров-Казичене“, която е на минути от столицата, тъне в отпадъци, предупредиха те

16:40 | 05.07.22 г. 1
Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват

Защитената зона „Долни Богров-Казичене“, част от Натура 2000, е само на няколко минути път от София, но вместо да се пази, тя се използва като сметище от фирми за отпадъци. Йорданка Динева разкри, че в миналото е имало много водоеми, които са естествени разливи на Искър и река Лесновска, но сега са много замърсени, включително и от кариера. Според нея много защитени зона са такива само на хартия и не се предприемат действия за опазването и управлението им.

Екологът Дина Сиракова отбеляза, че крайградският район на столицата е изключително важно за местната екосистема, тъй като предоставя местообитание за много видове птици. „Ако мястото деградира, заблати се и стане мочурище, ще се затрудни миграционния път на птиците и това ще създаде промени в популациите им“, предупреди тя.

По думите ѝ, местността „Долни Богров-Казичане“ е влажна зона и е важна като буфер на ефектите от климатичните промени. „Ако влажната зона пресъхне, голямо количество въглероден диоксид и метан ще се изхвърлят в атмосферата“, посочи експертът.

Тя и Йорданка Динева коментираха проблема дни след акция за почистване на природата.

Те се надяват да се намери трайно разрешение заедно с местната общност – не само да се изчистят отпадъците, но и да не се позволява да продължи нерегламентираното им изхвърляне в защитената зона.

Йорданка Динева смята, че е много важно да се промени самосъзнанието на хората и отношението към такива места. Тя отбеляза, че има много защитени местности както от Натура 2000, така и от българското и европейското законодателство, но за съжаление защитата е само на хартия. „Няма дейности по управление, не се контролира, не се прави нищо за тях“, изрази съжалението си екологът.

Въпреки това сред гражданското общество има все по-голям интерес към опазването на природата, а специално за местността Долни Богров-Казичане вече се предприемат конкретни стъпки. Освен проведената наскоро кампания вече се планира обща среща между местната управа, местната общност и неправителствени организации, като целта е да се изпратят сигнали до институциите.

Йорданка Динева отбеляза, че от фондация „Биоразнообразие“ получават все по-често покани от училища и други организации. „Мисля, че това формиране на промяна на съзнанието е започнало. Подобни срещи насочват хората и им обръщат внимание на проблемите с околната среда“, смята тя.

Фондацията предоставя и фонд за студентски дипломни работи. „Целта е да помогнем на бъдещите природозащитници. Понякога те и университетите нямат средства и се опитваме да захранваме този фонд, за да им помогнем. Това е сред нашите най-любими дейности, срещаме млади хора, които искат да работят и наистина да пазят природата“, каза още екологът.

Каква е ролята на Столичния инспекторат за контрол на замърсяването на природата в крайградския район на София? Защо е важно да защитим зоната Долни Богров – Казичене? Как неправителственият сектор може да помогне на образованието? Може ли с екопроекти да се промени нагласата на децата и родителите им да опазват природата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
А, никой не е карал еколозите когато са определяли обхвата на натура 2000 да включват половин България в нея, да бяха определили 5-6% от територията на страната за защитена и щеше да има ресурс да се опазва, сега като е 50% да си я пазаят тея които са я определяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още