IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Георгиев: Бъдещето на европейските държави е невъзможно без ядрена енергетика

Бъдещето на енергетиката в света и в България е микс между ядрена енергетика и ВЕИ, смята експертът

22:50 | 05.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: </em><em>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ядрената енергетика трябва да стане част от „Зелената сделка”, защото без нея бъдещето на европейските страни е невъзможно. В момента ядрената енергетика дава повече от 20% от енергията на Европа. Такова мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"В България най-късно към 2040-2045 г. трябва да имаме построени и въведени в експлоатация 4000 мегавата инсталирани мощности, тоест 4 блока по 1000 MW.  Говорим за изграждане на двата блока в Белене и на два нови блока в Козлодуй", коментира Георгиев, според когото ядрената енергетика у нас може да се изгради, без да се засилва българската енергийна зависимост от Русия.

„Няма никакво съмнение, че оборудването в Белене е абсолютно използваемо. Друг е въпросът, че в момента, в тази политическа обстановка, в която се намираме, контактите с основния проектант на блоковете в Белене са прекратени. Много е трудно да му се намери заместник ”, обясни събеседникът.

По думите му оборудването е закупено на реална цена за времето си, а ако сега трябва да се закупи, цената би била най-малко двойна.

„Изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” има смисъл, защото инвестициите, които са необходими за строителството на два блока, са по-ниски, и е по-изгодно изграждането на два, а не само на един блок”, смята изпълнителният сектретар на Булатом.

Според Георгиев идеята за съвместна ядрена мощност с Гърция не е нова, като най-вероятно Гърция ще изкупува енергия от бъдещите блокове.

Що се отнася до идеята за малки модулни реактори, събеседникът посочи, че тя е дошла от САЩ, макар опити в това направление да е имало много отдавна в Русия.

"Реалността в момента е, че такива съоръжения не са реализирани - нито от проектна гледна точка, а още повече като строителство и въвеждане в експлоатация. Темата е много експлоатирана, включително и от европейската общност. Съвсем наскоро Румъния подписа споразумение със САЩ, че ще бъде център за развитието на тази технология в Европа", каза още Георгиев, според когото бъдещето на енергетиката в света и в България е микс между ядрена енергетика и ВЕИ.

"Рано или късно ще трябва да се откажем от въглищата по най-различни причини”, посочи събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Машата на копейкин , французите не внасят нито един килограм уран от рассията ... :))) ... неква причина да си споделяш непрекъснато делириумите си с подквиквания путин , рассия , путин , рассия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Бъдещето на европейските държави е невъзможно без ядрена енергетика === Късно е либе за китка. След като си оSраха пътеките, уран няма откъде да дойде. А 235 е в мизерни количества и може да стигне за максимум 25-30 години. А уранът се държи от Русия, не само добива, но най-вече обогатяването. "Зеленикаквите" поцапаха пътеките и сега западняците са под крушата. Вижте им сеира на французите, окапаха им 30% от ядрените мощности. Мириканците са на същото дередже. Засега Путин не е забранил износа за Щатовете, но и това ще стане в най-скоро време. И ко прайм тогива? Уран 235 в природата е нищожно малко. Това трябва да е ясно. Я да си въртят ветрените мелници и да си щракат фотките, че да си досъсипят остатъците от плодородна почва. След това ще обвинят Путин, че ще ги мори от глад и не ще да ги храни без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още