IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на петрол от Казахстан през Черно море спира за 30 дни заради нарушения

Съдът в руския град Приморск затвори терминала на КТК само седмици, след като Казахстан заяви, че няма да признае независимостта на ЛНР и ДНР

10:57 | 06.07.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Районният съд на руския град Приморск спира работата на черноморския терминал, по който се пренася петрол от Казахстан, става ясно от съобщение на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). Компанията е оператор на тръбопровод с дължина от 1,5 хил. километра, по който се пренася петрол от Западен Казахстан към Черно море. В него се включват и количества петрол от руски производители.

В съдебното решение се посочва, че още през април е била назначена проверка на техническото състояние на терминала по искане на руските екологични власти ("Росприроднадзор"), както и на институцията, следяща състоянието на руския морски и речен флот ("Росморречфлот"). Проверката е показала нарушения на плана за реакция при разлив на петрол и е дадено предписание те да бъдат отстранени до 30 ноември 2022 година.

При проверката са установени още редица "груби нарушения" на лиценза за работа и от транспортния регулатор на Русия ("Ространснадзор") настояват пред съда в Приморск да спре работата на терминала за 90 дни. Съдът не се съобразява с това искане, но все пак налага на компанията да преустанови работата на съоръжението за срок от 30 дни.

От КТК отбелязват, че са регистрирани в Русия и се налага да изпълнят това съдебно решение, макар че ще го обжалват спрямо процедурата.

Каспийският тръбопроводен консорциум е сред най-мащабните енергийни проекти в региона. В него дял има Chevron (15%), както и руската държава (24%). Държавната казахстанска компания "КазМунайГаз" държи 19% в този проект.

В края на май страните от ЕС ограничиха вноса на петрол от Русия, оставяйки няколко изключения, включително за България и Унгария. Петролът от Казахстан обаче не попада под санкциите на ЕС. Доскоро петролът от Казахстан се продаваше под котировките на руските сортове - "Уралс", например. От началото на юни обаче страната преименува своя петрол на Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), за да се дистанцира от руските блендове.

Казахстанските сортове бяха сочени от анализатори като начин Русия да продава своя петрол, преодолявайки западните санкции. Това става възможно, след като компании не отчитат като руски сортове петрол, в които до 49% от състава е "Уралс".

По време на Петербургския икономически форум президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви пред руския си колега Владимир Путин, че страната му няма да признае независимостта на Луганската и Донецката народна република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
След новите граници на НАТО - сега и нова граница на Китай хахахаха, рашкия "свят" става все по-малък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
нещо си разлюбила трикольора , а ... плащат повече без националистически символи ...премии за знамето на дъгата , не се колебай ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Опааа- сега проверих, че казахстан е и държава- учредител на одкб- руското НАТО;0 Много хубаво- понеже казахстан отказа да признае независимостта на сепаратистките незаконни днр и лнр и хайдеее- русия ги наказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Mдаа- явно ще сме свидетели на втората голяма икономическа война в евразийския / уж/ търговски съюз, която е отново между казахстан и русия. Какво стана с евразийския- нали уж беше ''свободен търговски съюз'', при който държавите не му отдават част от държавния си суверенитет, а си го запазват...Така е навсякъде, където се намесят руснаците- само войни- независимо търговски, икономически, политически или агресивно завоевателни/ , изнудване, натиск и диктат...Добре, че България няма пряка държавна граница с русия- с такъв '' съсед'' като русия не ти трябва като враг друг конкистадор/ агресор/ завоевател/ изнудвач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Много скоро ще има реакция от Китай относно Казахстан, който вече е в неговата зона на влияние и бързо ще заработи пак. Москалските номера с изнудването работят само при малките и слабите...че дори и те почнаха вече да не се поддават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Казахстанският петрол по чудесен начин ставаше гориво за украинската армия. Мандалото лопна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
evg9
преди 1 година
Нефтохим нали работеше с казахски нефт? Да не спрат работа сега!Ето го отговора за изгонените дипломати. Бившите губернии ще ги поставят на местата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Веск
преди 1 година
Дед пу те касапа наказва Казахстан. Има защо. Казахстан официално изоставя руския език и кирилицата. Руския беше нещо като втори официален. Заменя ги естествено английския език, а той си върви с латиницата. После Казахстан иска да е модерна държава - за целта трябват западни и китайски инвестиции. Раша няма какво да предложи тук. Сега Казахстан ще се насочи към Турция чисто стратегически. Хем за сигурността си, хем за износ на петрол. Петролът ще си намери път. Обаче приятели раша няма да намери щото е миризлива *** - концлагер с кагебейско управление. Ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още