IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров: Има доста индикации от депутати от ИТН, че искат да се видят с нас

Бъдещата управленска програма е почти готова и в нея "няма изненади", заяви министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер от ПП

11:25 | 06.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Андрей Гюров пред журналисти в кулоароти на Народното събрание. Снимка: БГНЕС/Михаела Катеринска&nbsp;</em></p>

Андрей Гюров пред журналисти в кулоароти на Народното събрание. Снимка: БГНЕС/Михаела Катеринска 

От последните часове има доста индикации от депутати от "Има такъв народ" (ИТН), че искат да се видят с нас, каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група  на "Продължаваме промяната" (ПП), пред журналисти в Народното събрание, цитиран от БТА.

Гюров допълни, че разговорите продължават и ако има официално желание от тях, от ПП са готови да разговарят с тези народни представители, а не с ръководството на ИТН. От страна на ПП няма официална покана към ИТН като парламентарна група, а само към онези депутати, които могат да взимат самостоятелни решения, поясни Гюров.

Той обяви, че до рано тази сутрин са работили по програмата за управление и вече имат готови варианти за управленска и законодателна програма. Те отиват при нашите коалиционни партньори и очакваме до обяд обратна връзка от тях, за да можем да финализираме програмата и да я обявим пред всички, посочи Гюров.

Председателят на ПГ на ПП отбеляза, че са взети предвид приоритетите както на ПП, така и тези на "БСП за България" и "Демократична България", представени на консултациите в събота.

Темата за привличането на достатъчно подкрепа за бъдещото управление коментира и министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер от ПП.

"Продължаваме промяната“ не купуваме депутати. Народното събрание не е магазин", заяви той пред bTV.

"Няма промяна в официалното положение. Онези депутати от ИТН, които се заявиха, това е официалната подкрепа. Още 6 гласа са ни необходими", каза Лорер.

"Петък е близо, имаме на практика 48 часа да намерим подкрепа", каза той.

Лорер коментира още, че останалите партии в НС се държат все едно депутатите са тяхна собственост. "Те не са техни, ние си говорим с тези хора", каза министърът.

По думите му управленската програма на кабинета "Василев" е почти готова и скоро ще бъде публикувана за обществото, но в нея "няма изненади".

На въпрос как ще коментира думите на Делян Добрев от ГЕРБ, че още една депутатка от "Възраждане" ще се отцепи в полза на ПП, Лорер коментира, че партията се обръща към всички народни представители.

"Конкретна подкрепа не сме търсили от тази партия, но ако нейни депутати решат, че темите са важни за тези 6 месеца, те могат да подкрепят правителството", каза министърът.

Законодателната програма на коалицията е завършена вчера, потвърди и премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА.

Днес програмата ще бъде изпратена на коалиционните партньори. Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца. "Реално голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите четири месеца, ако искаме България да продължи в този темп, а милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят", каза още Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Quandt
преди 1 година
Много ме кефи как ПП абсолютно явно и без никакви скрупули прилагат абсолютно същите хватки като Баце едно време, когато отлюспваше депутати от патриотарските формации. Каквото и да ми говори Гюров за програма за управление, както и да го рекламира Лена в трогателни постове като #121 независими, това е изключително изнасилен и грозен опит да си подсигурят някакво плаващо мнозинство. Как точно ще се разчита на морал от хора като Василев или другите типчета от ИТН, които са с достатъчно съмнителни биографии, че да вярваме в някаква промяна? В случая целта не оправдава средствата, имайки предвид бляскавите заявки за морал. Или пък просто широката коалиция се притеснява, че при едни избори общите гласове ПП-ДБ-БСП може да са по-малко от 109те, които имат в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още