IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол помага на Русия в краткосрочен план. А след това?

Изтеглянето на западните партньори поставя под въпрос реализацията на важни проекти в сектора

22:31 | 06.07.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните месеци руската петролна и газова индустрия са в подем - високите цени на енергийните суровини успяват да държат руската икономика на повърхността и да финансират военните действия в Украйна. Но колко дълго ще продължи това зависи изцяло от развитието на проектите в Арктическо море, пише The Wall Street Journal.

Работата по петролните проекти в региона до голяма степен е повлияна от западните санкции, ограничаващи вноса на технологии в Русия. На този етап поне два големи проекта в региона загубиха и западното финансиране заради ограниченията срещу Москва, коментират източници на американското издание.

Един от проектите, който в дългосрочен план може да пострада, е "Восток Ойл" на руския петролен гигант "Роснефт". Клъстърът от петролни кладенци в Красноярск има потенциал да осигурява до 2% от световния дневен добив на петрол в края на десетилетието. Той е и една от големите надежди на Русия да увеличи производството на петрол в следващите години.

През август 2020 година ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин занесе стъклена бутилка с петрол от този проект на руския президент Владимир Путин. По време на срещата и двамата се съгласиха, че суровината е много по-добра от тази от Близкия изток, припомня WSJ.

Плановете на "Роснефт" са находището да бъде разработено до 2024 година, но вероятно реализацията на тези планове ще се отложи поне до 2029 година, сочат прогнози на Rystad Energy. От компанията коментират, че работите вървят по план, но признават, че има предизвикателства.

След началото на военните действия в Украйна много западни компании се изтеглиха от руския пазар, включително и от петролния и газов сектор, или замразиха инвестициите си. Една от тях е енергийният търговец Trafigura Group, който има дял от 10% от "Восток Ойл". През юни компанията замрази руските си инвестиции и коментира, че се отказва от проекта.

Източници на WSJ коментират, че и друг акционер - Vitol Group, с 5% в консорциума, управляващ проекта, също обмисля да се изтегли.

Заради санкциите и Samsung Heavy Industries отказва да доставя договорени оборудване и софтуер за "Роснефт".
Русия е сред водещите държави, добиващи петрол, но икономиката ѝ е по-малка от тази на Италия. В страната разчитат на енергийните ресурси, за да оказват политически натиск. Но и за Москва залогът е голям - петролната и газова индустрия осигуряват 40% от приходите в руския бюджет и работа на около 1,5 млн. души.

Самият добив на петрол и газ е поверен на руски компании, но западните компании доставят оборудването и технологиите за тази дейност.

WSJ посочва още, че повечето от 200-те хиляди активни петролни кладенеца в Русия се експлоатират отдавна и са ситуирани на места с тежки метеорологични условия. Някои от тях няма да могат да възстановят производството си, ако бъдат затворени заради липсата на търсене на суровина. На този етап Русия намери решение - Индия и Китай са големи купувачи на руския петрол, но при сериозна отстъпка в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Като чета Императорчето, все се сещам за оня,дето го питали, Вие излагате ли се на слънце?Аз ,отговорил той, се излагам иавсякъде, на слънце на сянка, денем,нощем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
След това, както викало чукчето-тайга балшая.Кеф ти северни елени, кеф ти боровинки, кеф ти мъхове.Жизнь как на кино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Амче по-малка е ... :))) ... Не италианците крадат самальоти от рассияние , а рашистите от италианците ... Не италианците купуват дрехи от рашистите , нали ?! Па за машинарии да не говорим/пишем ... :))) ... То поляците и чехите скорро ще я задминат могучая ... :))) ... Аве кво става , днес прочетох некъде , че са започнали да разчистват физически директорите на гъзпром , нещо големи пукотевици , досега шестима от висшият ешалон ... Намирисва на мафиотска работа , гледах снимки на ликвидираните шефове там , ми аз бих им дал по 10г строг тъмничен без право на свиждане само заради физиономиите ... :))) ... и ти на тези пари си поверил , не си у ред в главата , ша знаеш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Имаш някаква девиация да зяпаш как се избиват цивилни ли ?! Я виж тук , има ли линейки и пожарни или няма ... Онова е нещо като Илиянци , на голяма площ , и е имало около 1000 посетители по това време , нали не очакваш всички да са били на меле некъде и да чакат ?! Има кадри и от CCTV камерите за охрана по магазините . Правиш ли се или си толкова си можеш ?! ... https://***.youtube.com/watch?v=_MPOxp1ZfME
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Защото може да няма линейки. Ти какво мислиш ? Някой прави филм ? Филми правят само ТАСС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Вчера имаше катастрофа с две жертви в Съфия, посред нощ. От нея видях едно видео, и в него видях купища зяпачи и две линейки. Но виж, в мола с хиляда посетители и десетки жертви и убити, паркингът е празен, зяпачи няма, а линейка не видях нито една на нито едно видео или снимка. Ама нищо, хапвайте си колците, доматите ще ви ги дадат по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
''...Скъпият петрол помага на Русия в краткосрочен план. А след това?...'' След това русия вече вкара икономиката си в режим на военновременна икономика- видно от тук- 24 часа Русия принуждава частните фирми да снабдяват армията...Парламентът в Москва гласува военновременни икономически меркиРуският парламент прие на първо четене във вторник два нови закона в подкрепа на финансирането на войната срещу Украйна, според които правителството ще има възможност да принуждава частния бизнес да снабдява с ресурси армията, съобщи Ройтерс.Мерките привеждат икономиката на Руската федерация във "военновременна" близо 19 седмици след началото на войната, която властите в Москва наричат "специална военна операция".Единият от двата законопроекта, които бяха приети единодушно, има за цел да даде възможност на държавата да въведе "специални икономически мерки" по време на военни операции, чрез които се изисква от частните фирми да снабдяват със стоки и услуги армията.Вторият законопроект ще промени Кодексът на труда, за да даде на правителството правото да регулира работното време и да определя почивните дни в дадени фирми. Служителите на компании, които снабдяват военните със стоки и услуги могат да бъдат принудени да работят извънредно през нощта, по време на празници и през уикендите без право на годишен отпуск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Моля ти се.... някои говорят за война, а то е специална операция и дори няма пострадали цивилни. Все пак целта на расистите е освобождение на неоправданите, а не насилие и разрушение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Кажи защо като "удариха" мол с "1000 посетители, 70 ранени и 20 убити" нямаше нито една линейка никъде в нито едно видео или снимка. Все едно си ги измислят тия неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Боян
преди 1 година
Журналистите да мислят какво ще правим ние, за Русия има кой да мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още