IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цивилните са призовани да напуснат и Славянск

Руснаците блокираха Youtube и Instagram в Херсон, сепаратистите конфискуват кораби в Мариупол

08:06 | 07.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;EPA/MAXIM SHIPENKOV</p>

 EPA/MAXIM SHIPENKOV

Въпреки малките успехи на украинските войски Русия постоянно бомбардира по-големи градове. Някои кметове настояват цивилните да избягат от тях. Канцлерът на Германия Олаф Шолц обещава на Украйна повече оръжия. От друга страна, проучване показва, че международната помощ за Украйна намалява. Русия укрепва армията си с помощта на националната икономика и иска да възпитава младежите си в патриотизъм. 132-рият ден от войната накратко.

Украйна забавя Русия в Донбас

Украинските войски съобщиха, че са отблъснали атака на руските военни в района на Донбас в Източна Украйна. "Украинските бойци нанесоха значителни загуби на противника при опит за атака в района на населените места Верхньокамканка, Билохоровка и Грихоровка. Окупаторите се оттеглиха", обяви Генералният щаб в Киев. Селата се намират на 10-15 км западно от град Лисичанск, който руските войски превзеха през уикенда.

Цивилните да напуснат Славянск и Николаев

Докато руснаците постигат бавен напредък в Донбас, масираният обстрел на украинските градове продължава. Словянск, следващата цел на руснаците след превземането на Лисичанск, е обстрелван в продължение на две седмици. Според кмета на града Вадим Лях оттогава са загинали 17 жители, а 67 са били ранени. Около три четвърти от някогашните 100 000 жители на града са избягали. Въпреки това губернаторът на Донецк Павло Кириленко призова и останалите цивилни граждани да бягат. „Врагът обстрелва града хаотично, атаките са насочени към унищожаване на местното население", каза Кириленко. Подобни гласове се чуват и от Николаев в южната част на страната. "В Николаев няма безопасни зони", каза кметът Олександър Сенкевич. „Казвам на хората в града, че трябва да го напуснат“. Руските войски използват множество ракетни системи за обстрел на пристанищния град.

Руснаците блокираха Youtube и Instagram в Херсон

Русификацията продължава да напредва в съседната и окупирана от Русия Херсонска област. Youtube и Instagram вече са очевидно блокирани. Това решение бе обявено от говорителя на окупационната администрация Сергей Мороз, съобщава информационният канал Nexta. През последните седмици там вече бе въведена рублата, а целият регион е включен към руската телевизия. Във вторник бивш агент на руските тайни служби беше назначен за ръководител на правителството на Херсон.

Украйна отмени забраната наборни войници да напускат града на регистрация

Украинските военни оттеглиха указ след масови критики - само след един ден. Това съобщи главнокомандващият на украинската армия Валерий Салушний. Предишния ден заповедта наборните войници да получат разрешение от районната служба за военна смяна, за да напуснат мястото си на регистрация, предизвика вълна от възмущение в цялата страна. Дори президентът Володимир Зеленски се дистанцира от военните по този въпрос и призова заповедта да бъде отменена.

Германия обяви допълнителни доставки на оръжия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви допълнителни доставки на оръжие. „Подготвили сме няколко размени", заяви Шолц по време на правителствения контрол в Бундестага, без да конкретизира. Чрез пръстеновата размяна страните партньори от Източна Европа, а напоследък и Гърция, предоставят на Украйна тежки оръжия от съветските запаси.

Проучване: Подкрепата за Украйна отслабва

Според едно проучване обаче международната подкрепа за Украйна отслабва. По данни на Института за световна икономика в Кил в периода от 8 юни до 1 юли са поети само няколко нови ангажимента. Най-голямото ново обещание е военната подкрепа от Великобритания в размер на 1,5 милиарда евро. Голямата разлика между обещаната и реалната подкрепа е поразителна. Както при военните, така и при финансовите обещания, плащанията са по-ниски от това, от което Украйна смята, че се нуждае, и от това, което е обещано. Според проучванията към момента са отчетени обещания за помощ на обща стойност 80,7 милиарда евро.

Русия изгражда военна икономика

От друга страна, Русия укрепва собствената си армия, като приема два закона за "специални икономически мерки". Според тях правителството би могло да задължи местните компании да доставят на армията спешно необходими стоки. Служителите могат да бъдат принудени да работят извънредно и да им се откаже отпуск, за да подкрепят руската инвазия в Украйна, която продължава от 24 февруари. От работниците може да се изисква да работят през нощта, в почивните дни или на празници, като компенсация за това е по-високото заплащане. Президентът Владимир Путин все още трябва да подпише законите.

Думата основава детски патриотични движения

За да укрепи страната не само военно, но и идеологически, Държавната дума прие и закон за създаване на патриотично младежко движение. Организацията, която наподобавя младежките организации в Съветския съюз, трябва да приема деца на възраст от шест години и да се финансира от държавата. Нейната задача е да подготви децата и младежите за живота в руското общество. Тя трябва да се основава на „визията за света, основана на традиционните руски духовни и морални ценности". Президентът Путин ще оглави надзорния съвет на организацията. Участието на децата и младежите е доброволно.

Сепаратистите конфискуват кораби в Мариупол

Според доклад на пристанищните власти пристанището на окупирания от Русия град Мариупол в Южна Украйна отново е запълнено в пълен капацитет. Преди месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че пристанището на Мариупол е почистено от мини и следователно е готово за доставки на зърно. Русия категорично отрича обвиненията на Запада, че е откраднала зърно от Украйна, но проруските сепаратисти завзеха два кораба под чужд флаг в пристанището. Министерството на външните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна република е уведомило две корабни компании, че корабите им са били обект на „насилствено присвояване на движимо имущество с принудително превръщане в държавна собственост". Не се предвижда компенсация.

Фон дер Лайен предупреждава за замразяване на газовите доставки

Европейските държави могат да загубят не само кораби, но и са заплашени от спиране на руския газ. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен Европейският съюз трябва да бъде подготвен за това. Ясно е, че руският президент Владимир Путин използва енергията като оръжие. Още днес дванадесет държави членки са пряко засегнати от частична или пълна загуба на доставки на газ от Русия. Според Фон дер Лайен Европейската комисия възнамерява да представи европейски план за извънредни ситуации в средата на този месец.

Хабек похвали германските усилия за пестене на енергия

Що се отнася до Германия, министърът на икономиката Роберт Хабек изрази известен оптимизъм, като заяви, че пестенето на енергия в Германия върви изненадващо добре. През първата половина на 2022 г. е потребена с 14% по-малко енергия в сравнение с предходната година. Потреблението на газ е с почти десет процента по-ниско, казва Хабек. Въпреки това зимата ще бъде предизвикателство и за частните потребители. „Все още предстоят огромни увеличения на цените", призна министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А иначе цялата история на Кремълския Мордор е такава - оттам идва само зло, гадост, война, крадене, ограбване, лъжи и мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Некоректен
преди 1 година
Едни и същи грантаджии на амбразурата денонощно. Възможно ли е да има по-жалко съществуване?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Задокеанските ти братя, ако не бяха финансирали немците, можеше и да не се стигне до ВСВ. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Можеш единствено да благодариш на зад океанските братя. 2 пъти спасиха света от погром през ПСВ и през ВСВ. Освен това ако ги нямаше зад океанските братя да пращат храна и оръжие на Русия през ВСВ ... то тя нямаше да съществува сега. Виж каква ирония на съдбата :) Сега същото се случва на Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Снагсчо, специално регистриран за войната копейка тролейбус. Извинявай "специалната военна операция". Зад океанските братя не са ти виновни, че Русия руши в Украйна и от 2014 насам заграбва украински територии, преди изобщо Украйна да си помисли да влиза в НАТО. Всъщност Крим е причината, Украйна да поиска НАТО, дотогава искаше единствено и само ЕС. Та кои "братя", от кои точно степи(гета) са виновни е риторичен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
А не ! Бъркаш ! Русия първа нахлу и си присвои крим ! Още в далечната 2014-та. Опорките отзад ги слагаш дето мирише ... защото миришат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Де го циклопа да каже всъщност ,че в телеграм е видял клип,че украинците сами си избиват населението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Викаш , хамериканците газят в Украйна наред , избиват и грабят съдомиялни машини и курници , а рашистите дошли да спасят клетите местни ... :))) ... Радваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
я бъди по конкретен и кажи какво са конфискували?... за сега единствено има блокирани активи, което е далеч от конфискация... пак ли ще лъжвм по москалски ,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
SnaGi
преди 1 година
Дали пък ако зад океанските братя си бяха стояли в гетата, щяхме да водим този разговор...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още