IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трагедията на САЩ: След масовите стрелби никой град там не е безопасен

Не е имало начин да се предвидят местата на всяка от шокиращите стрелби през последните два месеца

08:33 | 07.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Мястото на трагедията. <em>Снимка: EPA/TANNEN MAURY</em></p>

 Мястото на трагедията. Снимка: EPA/TANNEN MAURY

Последната масова стрелба в Съединените щати, при която в понеделник (4 юли) загинаха шестима души, присъствали на парада по случай Деня на независимостта в Хайленд Парк, Илинойс, открои факта, че в една държава, залята от оръжия, нито една общност не е защитена. Ето фактите: Основно училище, в което учат предимно латиноамериканци от работническата класа. Супермаркет с предимно чернокожи клиенти. Празненство по случай 4 юли в елитна, предимно бяла общност.

Не е имало начин да се предвидят местата на всяка от шокиращите стрелби през последните два месеца и при всяка от тях хората не са предполагали, че ще тя ще опустоши домовете им, пише в цитиран от БГНЕС анализ за AFP Пол Хендли.

„Чувате тези неща по новините. И те са ужасяващи. А след това се случват в собствения ви двор. И просто не можете да повярвате, че това е реално", заяви кметът на Хайленд Парк Нанси Ротеринг по CBS.

Планирани атаки

В допълнение към смъртните случаи в Хайленд парк, при стрелбата в супермаркет "Топс" в Бъфало, Ню Йорк, на 14 май загинаха 10 души, а на 24 май в началното училище в Ювалде, Тексас, бяха убити 21 души, предимно малки деца.

Въпреки че местата и общностите, към които са били насочени, са различни, подобно на повечето високопрофилни и смъртоносни масови стрелби в Америка те имат две общи черти: предприети са от очевидно разочаровани млади бели мъже.

И двамата стрелци са използвали мощни и лесни за придобиване полуавтоматични автоматични пушки.

18-годишният расист, който се насочи конкретно към афроамериканците в Бъфало, планираше нападението си в продължение на месеци, като предварително проучи мястото и се снабди с няколко оръжия и големи количества боеприпаси.

Друг тийнейджър е убил 19-те деца и двама учители в Ювалде; неговите мотиви не са толкова ясни, но е станало само осем дни след навършването на 18-годишнината му, когато е успял да си купи два пистолета и стотици боеприпаси.

В Хайланд Парк полицията заяви, че заподозреният за стрелбата 21-годишен Робърт Кримо е планирал нападението си поне няколко седмици предварително.

Също като останалите масови убийци, Кримо е използвал полуавтоматична пушка тип AR-15.

Когато бил заловен по-късно в понеделник, в колата му имало още една пушка, а на мястото, където живеел, - повече от един автоматичен пистолет, заяви Крис Ковели, заместник-началник на полицията в Лейк Каунти.

„Те са били на негово име. Били са законно закупени", казва Ковели.

AR-15 играе основна роля в повечето смъртоносни масови стрелби и след отмяната на забраната през 2004 г. в страната са продадени милиони подобни автомати.

Проектирана като военно оръжие, а не за лов, това оръжие стреля с мощни патрони, които разкъсват мишените с огромни рани. И ги изстрелва бързо.

В рамките на няколко минути Кримо изстреля повече от 70 патрона от покрив по време на парада на 4 юли, убивайки шестима и ранявайки повече от 30 души.

Стрелецът от Ювалде изстрелва повече от 160 патрона, а убиецът от Бъфало - повече от 50.

Случайните масови стрелби като тази в Хайленд парк са само един от компонентите на насилието с огнестрелно оръжие в САЩ.

Друг са честите стрелби с пистолети в градските райони, които често са целенасочени, като например тези, в които участват съперничещи си банди в търговията с наркотици.

„Американска традиция“

Американската правна дефиниция за оръжейно насилие определя "масова стрелба" като единичен инцидент, при който са ранени или убити най-малко четирима души.

Само по време на дългия празничен уикенд на 4 юли в Съединените щати са регистрирани 20 такива стрелби.

Повечето от тях са свързани с огнестрелни оръжия, от които всяка година се продават милиони бройки.

„Не трябва да е така, но ние като нация продължаваме да позволяваме това да се случва", заяви губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер.

„Масовите стрелби се превърнаха в ежеседмична американска традиция", каза той.

Въпреки че правителството често призовава за забрана на автоматите - особено след всяка масова стрелба - законодателите в Конгреса на САЩ остават разделени по въпроса, като предимно демократите са "за", а републиканците - "против".

След двете стрелби през май Конгресът предприе ограничени действия, като прие закони за засилени проверки на миналото на по-младите купувачи и подкрепи закони за "червения флаг", които позволяват на съдилищата временно да отнемат оръжията на лица, считани за заплаха.

Но нямаше нови мерки за контрол върху продажбите на оръжия, които само през 2020 г. достигнаха 11,3 милиона.

Днес законодателите отново призоваха за по-строги действия.

„Това, което трябваше да бъде празник на свободата в Хайленд Парк, Илинойс, вчера се превърна в клане, защото нашите общности са наводнени със смъртоносни военни оръжия", заяви сенаторът от Демократическата партия Даян Файнщайн, която отдавна се застъпва за забрана на автоматите.

„Срамно е, че допуснахме масовите стрелби да станат нещо обичайно в Съединените щати", каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Нищо де - след като Русия си свърши работата в - и западът клекне - Нидерландия пак ще внася краставици и зелета от Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Америка и Русия са двете страни на една и съща монета, просто първите са си излъскали своята страна. Искат да имат влияние над останалите, докато собствените им държави тънат в гнилоч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
wolf66
преди 1 година
Нали това са "ценностите" които ни проповядвате вие "умните и красивите"?!!Онова семпло момчеБойчето няма ли да пусне една статийка за лошия Путин и изостаналите рашки. Сорос и Америка за България са са приготвили грантчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Между другото, ако ще се преструвате на истинска медия, поне няма ли от кумова срама да драснете една статия за епичните и критични събития в Нидерландия? За безумните решения на правителството им и за огромните протести на фермерите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Трагедия в България - след смазаните на тротоара жени, никой град не е сигурен. Бай Дъ Уей, какво се пънете да проповядвате срещу притежанието на оръжия в САЩ тук? Или просто писанието е част от пакета за манипулация и пропаганда, за който сте абонирани, и няма кой да си дава труд да го персонализира по държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още