IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият страх от рецесия покачва цената на петрола*

Опасенията, че икономическият спад може да свие търсенето, надделяват над все още ясните сигнали за затегнатост на предлагането

09:49 | 07.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отново поскъпва в четвъртък, след като в последните търговски сесии цената му намаля поради опасения, че предстоящата рецесия ще свие търсенето въпреки сигналите за затегнатост на предлагането, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,16% до 100,85 долара за барел

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,25% до 98,78 долара за барел. По-рано тази седмица цената на сорта падна под границата от 100 долара за пръв път от 11 май насам, като той изтрива 8% от стойността си за последните четири дни.

През последния месец нарастващите страхове, че задаващата се рецесия ще подкопае потреблението, понижиха цените, въпреки че пазарът продължава да показва признаци на затегнатост.

Поевтиняването означава, че най-ключовата суровина в света вече е заличила по-голямата част от повишенията, които отчете в началото на руската инвазия в Украйна, когато щатският сорт достигна 130 долара за барел.

Устойчивото ускоряване на инфлацията принуди Федералния резерв на САЩ да предприеме по-агресивно затягане на паричната политика, което от своя страна засили очакванията, че предстои рецесия. Тази динамика до голяма степен засенчва опасенията, свързани със затегнатостта на пазара.

"Няма много рационална преценка", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Страхът може да не свърши, но може да бъде премахнат, когато ограниченията на предлагането се върнат на преден план. Пазарният баланс е затегнат", допълни Хари.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,57 долара за барел спрямо 2,43 долара преди месец.

Американският петролен институт съобщи, че щатските запаси са нараснали с 3,8 млн. барела миналата седмица, включително повишението в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, смятат лица, запознати с данните. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно през деня.

САЩ и техните съюзници са обсъждали идеи за таван на цената на руския петрол между 40 и 60 долара за барел, според лица, запознати с темата.

Инвеститорите следят и развитието на пандемията в Китай, след като стана ясно, че Шанхай ще проведе поредното масово тестване за коронавирус поради засечените положителни случаи на новозаразени.

*Към 09:07 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
cool_alyn
преди 1 година
Заглавието "Растящият страх от рецесия покачва цената на петрола" не е много коректно...по принцип растящият страх от рецесия би трябвало да намали цената на петрола, след като се очаква търсенето да намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още