IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терминалът на о. Ревитуса покрива 80% от търсенето на газ от България

Гърция е един от гарантите на енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа, смята министърът на енергетиката Костас Скрекас

13:44 | 07.07.22 г. 4
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Терминалът за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса към момента покрива около 80% от дневното търсене на газ от България, съобщи енергийният министър на южната ни съседка Костас Скрекас, цитиран от англоезичната версия на "Катимерини". Той коментира ситуацията в региона по време на 26-ата конференция на The Economist.

Скрекас каза още, че Гърция е един от гарантите на енергийната сигурност в Югоизточна Европа чрез терминалите за втечнен газ, които са в експлоатация и в проект на изграждане, както и чрез Трансадриатическия газопровод и плановете за изграждането на EastMed.

Един от проектите, който носи сигурност за региона е и газовата връзка IGB. Скрекас обяви, че съоръжението ще бъде въведено в експлоатация до края на юли. По него България ще получава газ от Азербайджан, както и втечнен газ от терминала в Ревитуса.

Докато бъдат финализирани всички административни въпроси около въвеждане в експлоатация на новата газова връзка, страната ни получава договорения газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море през временната входна точка "Неа Месемврия" и съществуващата връзка "Кулата - Сидирокастро". Българската страна договори доставките да бъдат извършвани в пълен обем от 1 юли, но цената, при която получаваме суровината, е пазарна.

В сряда (6 юли) стана ясно, че "Булгаргаз" ще поиска цена на природния газ с 32% по-висока спрямо юни. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледа ценовото заявление на компанията и ще се произнесе до дни по него.

На 8 юли ще се проведе и церемония в гръцкия град Комотини, с която да бъде отбелязан краят на строителството на интерконектора IGB, съобщиха по-рано днес от правителствената пресслужба.

Събитието наистина изглежда знаменателно - реализацията на проекта и изграждането на около 182-та километра отне 12 години.

Идеята за новата газова връзка, която да диверсифицира доставките на газ в страната, се зароди още през 2009 г., когато Русия спря доставките на газ за Европа. Окончателното инвестиционно решение по проекта беше подписано през 2015 г., а сега вече основните строителни дейности са завършени - линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и са проведени хидротестовете.

Българският премиер в оставка Кирил Петков, заедно със своя гръцки колега Кириакос Мицотакис и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов ще присъстват на официалната церемония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Църка ли мypзиляжа? :))) Значи всичко е наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Алоу, пропагандата! Я малко кяф-кяф на тема, как ще дупчите и тровите Добружа за шистов ***! многонаглоКиро и розовото пони - техните избиратели да ги подгонято овреме със сопи, защото геноцида не прощава НИКОМУ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ejko
преди 1 година
Остава да намерим някой да разтоварва там. Евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още