IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ядосвайте брокера си, ще ви го върне!

Aко влошите отношенията си с брокера си, твърде е възможно да изпаднете от списъка с "VIP клиенти"

09:21 | 26.01.07 г.
Не ядосвайте брокера си, ще ви го върне!

 

Много спекуланти си мислят, че клиентът винаги има право, че могат да отидат при друг брокер, че могат да досаждат на брокера си и да товарят фронт офиса със задачи.

Но малцина мислят за "онзи списък", описан в една от борсовите библии - "Откровенията на един брокер" от Андрю Лани.

Милото и вежливо отношение, картичките, разговорите на теми извън борсата, всичко това помага в решаващия момент брокерът да се обади първо на вас, когато има нещо апетитно или когато се задава опасност за портфейла ви.

Много са начините, с които брокерът може да ви нанесе пропуснати ползи:
- да не ви каже за някоя подходяща инвестиция;
- да ви остави да си мислите, че правите голяма инвестиция в дружество, за което той знае, че всеки иска да продаде;
- да ви остави да правите нискорискови инвестиции при възходящ пазар и високорискови при падащ.

С човека, който управлява и портфейла ви на доверително управление, трябва да сте особено внимателни. Той може тотално да забрави да ви запише от хубавите акции, а когато трябва някъде да се „сложат“ (разбирай „продадат“) лоши акции, нищо чудно вашият портфейл да е избраният.

Все пак хубавите акции на пазара са ограничени, а портфейлите толкова много..., съвсем лесно е управляващият да забрави да стигне до вашия портфейл.

Комисионите - брокерът има право да дава отстъпки при кросове, по особени сделки, а защо не и за базовата ви комисиона, въпреки че има установена тарифа. Просто на „готините клиенти“ винаги, може да се даде.

Телефонната търговия продължава да е на мода, въпреки че от години купувачите и продавачите се срещат на „терминал“. Мина времето, когато всичко се знаеше, например кой купува МДК или кой Доверие обединен холдинг и се звънеше на него. Но и днес телефонната търговия на база контакти процъфтява. Търсите пакет акции, който не е обявен в борсовата система? Брокерът вероятно може да го намери с няколко телефонни разговора.

Изводът от всичко казано дотук е, че разумният инвеститор е не само този, който обмисля внимателно вложенията си и непрекъснато следи движението на пазара, но и този, който има добър брокер. И нещо повече – който поддържа добри отношения с брокера си и му има доверие.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още