IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите технологии - новото хоби на Русия

През миналата година обемът на руския IT пазар е нараснал със 17 на сто до 14 млрд. долара

09:11 | 09.06.07 г.
Високите технологии - новото хоби на Русия
Високите технологии се превръщат в един от най-бързо развиващите се сектори на руската икономика, като ръстът им е сред най-високите в света, пише Риа Новости.
 
По данни на Министерството на информационните и комуникационните технологии обемът на руския IT пазар е нараснал със 17,3% през миналата година до 361,5 млрд. рубли (14 млрд. долара) в стойностно изражение. Същевременно правителството и частни инвеститори наливат огромни суми в сектора. Ако се запази този темп на нарастване, до 2010 г. оборотите на IT компаниите ще се увеличат трикратно.
 
През миналата година инвестициите в IT сектора в страната достигнаха 11,9 млрд. долара, като делът на чуждестранните компании надхвърля 4 млрд. долара, сочат данни на IDC. Сумите са инвестирани в изграждането на IT технопаркове в седем руски района. През следващите четири години правителството планира да отпусне 309 млн. долара за тяхното развитие
 
И двете страни - правителството и компаниите, очакват добра възвръщаемост от тези инвестиции. Руският министър на информационните и комуникационни технологии Леонид Рейман прогнозира, че до 2010 г. местният IT пазар ще нарасне трикратно спрямо 2006 г. и ще достигне 40 млрд. долара. Очаква се също износът на IT стоки и услуги да се увеличи от сегашните 1,5 млрд. долара до 10 млрд. долара.
 
Съвместно проучване на асоциацията на износителите Руссофт и Outsourcing-Russia.com показва, че софтуерът е сред най-динамично развиващите се сегменти на IT пазара в страната. Над една пета от общия оборот се генерира от програмистите.
 
За последните пет години износът на софтуер от Русия нараства с 30% - 50% всяка година. За 2006 повишението е 53,8 на сто до 1,495 млрд. долара. Според данните на консултантската компания NeoIT Русия се нарежда на трето място като износител на софтуер след Индия и Китай. 

Делът на хардуера намалява прогресивно на местния пазар, като продажбите на софтуер и софтуерни услуги формират 31,6 на сто от общия пазар. Прогнозите са софтуерният пазар да нараства с между 20% и 30% годишно до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още