IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак протести срещу проектa на Ковачки за курорт в Рила

Проектът за курорт „Искровете – Говедарци – Мальовица” няма задължителната оценка за съвместимост, посочват еколози

15:28 | 05.06.09 г.
Пак протести срещу проектa на Ковачки за курорт в Рила

Проектът за строителство на планински курорт „Искровете – Говедарци – Мальовица” в Рила, свързван с бизнесмена Христо Ковачки, няма задължителната оценка за съвместимост, съобщиха от коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”, чиито представители са участвали на проведеното тази седмица обществено обсъждане на проекта за общ устройствен план на планирания курорт.

Предвижда се проектът да заеме обща площ от над 4000 хектара, плътно до границата на Национален парк Рила, който е и защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000. Планирани са 57 км нови ски писти и лифтове, които са на надморска височина между едва 1300 и 1800 м. Планирани са и нови застроителни ядра около селата Мала Църква, Маджаре, Говедарци и център Мальовица с нови общо над 13 хил. легла. Предвидени за застрояване са 7670 декара земи и гори, предимно собственост на фирми, близки до Ковачки, пише в съобщението.

От коалицията вече посочиха, че държавата е предоставила чрез замени гори на фирми около Ковачки, като имотите съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски съоръжения и застроителни ядра. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м при средни пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци около 100 лв./кв.м (по информация от интернет), пишат природозащитниците.

Те изреждат няколко сериозни проблема при осъществяване на проекта в този вид.

На първо място проектът е икономически необоснован при наблюдаваните промени в климата и намаляване на валежите, посочват те. Ски писти на тази надморска височина биха функционирали толкова кратко през годината, че не е ясно как ще се изплати инвестицията, заради която ще бъдат унищожени 5270 декара гори. За сравнение се посочва съществуващата писта край с. Говедарци на подобна надморска височина, която работи едва три месеца през последния ски сезон.

Също така проектът предвижда застрояване на територии във и около санитарно-охранителните зони на пет водохващания на река Черни Искър, представляващи част от вододайната зона на София, посочват природозащитниците.

Те предупреждават, че липсата на оценка за съвместимост с Натура 2000 на проект с подобен мащаб в потенциалната защитена зона „Рила” може да доведе до преждевременно стартиране на съдебно дело срещу България заради последователно нарушаване на европейското природозащитно законодателство.

Според тях съществува също сериозна опасност след евентуално изграждане на ски съоръженията до границата на националния парк да се оказва натиск от всички инвеститори в ски курорти около него да се продължи с пистите и лифтовете и вътре в парка, каквито опити вече има със ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Общият устройствен план на проекта предвижда увеличение на легловата база от 878 на над 13 хил. легла при население в района от малко над 2 хил. жители, което би довело до неустойчиво развитие и ползването на ресурсите в района.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие следва да се направи оценка за съвместимост със Защитена зона Рила от Натура 2000, тъй като проектът „Искровете – Говедарци – Мальовица” е толкова голям, че ще окаже въздействие, защото се развива непосредствено на границата на зоната, посочват еколозите.

Не на последно място, не е разгледан и кумулативният ефект върху Защитена зона Рила от планираните други устройствени планове около нея като „Супер Боровец” и „Супер Паничище”.

От коалицията изреждат и други аргументи, сред които попадането на проекта в орнитологично място Рила, както и в предложената защитена зона Рила-буфер от Натура 2000.

Природозащитниците вече са изпратили до Европейската комисия допълнителна информация за проекта към жалбата за неспазване на европейските директиви в Рила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още