IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите две двойни листвания в София и Варшава до средата на 2010 г.?

Софарма и Интеркапитал проявяват интерес към възможността за листване на двете борси, БФБ не е притеснена от конкуренцията

11:04 | 16.02.10 г.
Първите две двойни листвания в София и Варшава до средата на 2010 г.?

Софарма АД и Инеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ може да осъществят двойно листване до средата на 2010 г. и след БФБ-София да се търгуват и на Варшавската фондова борса, след като това вече е възможно, научи Investor.bg от компаниите.

„Не сме инициатор на тази връзка към Варшавската фондова борса, но това е добра предпоставка и се надявам, че ще има и връзки с други борси“, каза за Investor.bg. Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП).

Варшавската фондова борса е интересна, тъй като там са се сключили няколко сделки с енергийни и други компании от региона, сподели Николов. Въпреки че не сме сред инициаторите на връзката, за нас това, което се случва, е добре, защото би трябвало да са създадени инфраструктурни условия пред дадено публично предлагане, а държавата планира листване на дялове от енергийните компании. Инвеститорите обичат да работят със своите си клирингови къщи и чрез договора на Полския централен депозитар ще ни се даде възможност да достигнем до по-широк кръг инвеститори, допълни директорът на АП.

„Планираме до средата на 2010 г. да осъществим първично публично предлагане на акции на Варшавската фондова борса“, каза за Investor.bg Николай Майстер, консултант на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ.

Акционерите на АДСИЦ-а вече одобриха възможността за увеличение на капитала с обикновени и привилегировани акции, варанти или с конвертируеми облигации.

Ваканционните проекти на публичните АДСИЦ отчетоха 140% ръст в броя продадени апартаменти на годишна база през четвъртото тримесечие на 2009 г., като ваканционният комплекс Марина Кейп на Интеркапитал отчита 64% ръст на годишна база.

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ има издадени облигации за 5 млн. евро с падеж на 14 август 2010 г., затова вероятно ще увеличи капитала си чрез листване на Варшавската фондова борса преди тази дата.

Възможно е обаче първото листване да направи Софарма. Компанията обяви намеренията си да се листва във Варшава преди близо три години и вече има одобрен проспект от КФН за двойното листване.

„Има няколко причини, поради които искаме да направим двойното листване в София и Варшава“, коментира за Investor.bg Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма. „Едната е, че искаме да сме първите, които да го направят, втората е, че полската борса е много по-ликвидна, там има силни пенсионни фондове и инвеститори. Не на последно място - Полша е голям наш пазар“, добави Донев.

Не изключвам до един-два месеца да направим двойното листване, като вече съм изпратил запитване до Уникредит Булбанк, за да видим какво точно трябва да се направи, каза още той.

На въпрос кой точно ще продаде акции от Софарма във Варшава Огнян Донев отговори „най-голям интерес от двойното листване имат private equity и hedge фондове, каквито в Софарма има като акционери” (Eдин от най-големите акционери в Софарма е инвестиционния фонд Gramercy с 15,48% дял в Софарма, а също и с контролен дял в БАКБ, бел. ред.).

Не сме проявили интерес за двойно листване във Варшава, който да е в основата на договора на Полския централен депозитар с Уникредит Булбанк, даващ възможност за двойното листване в София и Варшава, уточниха за Investor.bg други големи компании, сред които Енемона, Еврохолд България, Монбат и Каолин.

Според информирани източници двойното листване е станало възможно след посещение на председателя на КФН Петър Чобанов, зам.-председателя на КФН Ралица Агайн и Николай Майстер като представител на БАЛИП във Варшава през октомври 2009 г. Тогава стана ясно, че връзката ще стане чрез посредничеството на банка, а Полският централен депозитар ще има попечителска сметка в Централен депозитар АД. Вчера стана ясно, че банката, спечелила договор с Полския депозитар, е Уникредит Булбанк.

По-рано през 2009 г. от Централен депозитар АД неофициално заявиха за Investor.bg, че инициативата за връзка между двете борси е в ръцете на Варшава, като поляците не бързат.

Полският пазар е свързан с повечето пазари в региона. Това вече е факт и с българския, като явно в края на 2009 г. поляците са решили, че си струва.

На въпрос на Investor.bg към изпълнителния директор на БФБ-София Иван Такев как БФБ ще спре изтичането на емитенти и акции към Варшавската фондова борса Такев отговори:

„В условията на свободна конкуренция и свободен поток на капитали е напълно нормално всяка компания да търси листване на пазара, който счита за най-подходящ. В този смисъл БФБ-София АД няма намерение да спира когото и да е било, а и няма такава възможност. Освен това не е задължително двойното листване да доведе до траен отлив на ликвидност от местния пазар, тъй като обикновено то се извършва за сметка на увеличаване на фрий-флоута на компанията, докато броят на свободно търгуваните акции на местния пазар остава непроменен.“

Освен това според него дори и без наличие на връзка между депозитарните институции съществува възможност за двойно листване, напр. чрез депозитарни разписки. „Естествено, налице са и определени недостатъци в този модел, основният от които е невъзможността за арбитраж с един и същи инструмент между двата пазара. С други думи, под една или друга форма, и до момента съществува възможност за двойни листвания на чужди пазари“, каза още Такев.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още