IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изместят ли кулинарните фантазии органичната храна?

Луксозни ресторанти предлагат все по-екстравагантни и скъпи храни, предназначени за богатите. Скоро обаче чистата храна може да се окаже истинският лукс, казват експерти

12:05 | 28.02.11 г.
<p>Ширако е японско ястие, в което има бели бъбреци на треска. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Ширако е японско ястие, в което има бели бъбреци на треска. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Възможно ли е бифтекът и трюфелите да бъдат прибрани обратно в хладилника, а на масата да се появят сиренца с шоколадов топинг или черен дроб от риба?

Хайвер, фоа гра*, шампанско – всичко това е синоним на лукс, но съзнанието на онези, които се интересуват от храната и предпочитат на масата им да е истински празник за очите, носа и устата, е винаги в търсене на нови вкусове, усещания или разнообразен вид на храната.

За последните няколко години японското уагю говеждо месо, което е известно по света заради своите добри хранително-вкусови качества и сравнително висока цена на пазара, набра скорост сред кулинарите и славата му едва ли ще изчезне скоро. Има обаче и други продукти, техники и философии на кулинарията, които се опитват да си проправят път в менютата на ресторантите.

А с тях изборът на това, което да сложим на масата, се оказва в известен смисъл труден.

Някои биха избрали плато с морски дарове, други - крехко агнешко – вкусовете на хората са различни, предпочитанията и навиците също. Това е добре дошло за експертите по техники на готвенето, които имат пред себе си приятната задача да разработят различни варианти и идеи, които да включват както обикновени продукти, така и някои доста екзотични.

„Ако трябва да съм честен, според мен не е много далеч денят, в който луксозните храни ще бъдат именно пресни морски дарове, които обаче не са отгледани в рибарници или изкуствено създадена среда за отглеждане, както и органична храна – свободни от генно модифицирани организми плодове и зеленчуци“, казва Тери Дюрак, експертът по ресторанти и храни на Sydney Morning Herald.

“Макар че звучи тъжно, скоро може и да дойде време, когато до тази храна достъп ще имат малко хора.“

Луксът обаче нямаше да бъде това, което е, без няколкото странни, но чудесни опции, които малцина хора с огромни състояния биха могли да си позволят.

Хайвер с цена 100 долара за една унция (28,34 г), буркан с праскови за 24 долара, три унции (85 г) ръчно обработени листа чай за 37 долара – това са само част от храните и напитките, които са впечатлили с цената си гостите на ежегодното шоу на храните в Ню Йорк, което се проведе през януари, съобщава Ройтерс.

Според специалистите в областта е трудно да бъде предвидено кой ще бъде следващият „голям хит“ сред луксозната кулинария, както бяха яйцата на чайка или ширако - японско ястие от „бели бъбреци“ от треска.

Интересна тенденция в готварството днес е и молекулярната кулинария. Симбиоза между химия, биология, физика и готварски умения, този тренд сред професионалните готвачи прави възможно съчетаването на вкусове, променянето на форми и състояния на храни, привеждането на различни продукти в нетрадиционен вид и създаването на действително необичайни кулинарни шедьоври.

Нарастването на популярността на този тип готвене засилва интереса от страна на любителите на нови и нестандартни усещания, свързани с храната. Специалистите в кухнята също се захласват по новото предизвикателство. Магията на този тип кулинария е както в уменията, които майсторите трябва да са усвоили, уредите, с помощта на които храната се разпада на молекули, както и крайният продукт – който може да бъде трипластова еднородна смес, подобна на пудинг, но всъщност да представлява пилешка супа в горната си част, салата „Цезар“ по средата и мусака в най-долната част на чинията.

Сред новите тенденции, които впечатляват с разнообразни вкусове и особен външен вид, са японски сашими, направени от сурова риба тон, или ролца от диня и кипърско сирене халуми.

А сиренето търпи и други интерпретации, като поднесено с шоколадова глазура, сладко или в сладки бонбони.

Независимо че храните в ресторантите стават все по-нетрадиционни, предлагайки ни неподозирани преживявания на масата, тенденцията според редица специалисти е за връщане на хората към естествената и по-обикновена, но натурална и свежа храна.

Хората искат да опитат нещо ново, някакви вълнуващи продукти. Правят черен пудинг, купуват и готвят морски охлюви, сладък хляб, червен кефал. Тези неща не могат да бъдат намерени в традиционните ресторанти, за тях се плаща доста, а и хората едва ли ще ги слагат често на масата си, защото те са просто за опитване.

Вижте някои ястия, които имат имиджа на скъпа храна и за които хората плащат доста.

* Фоа гра – гъши черен дроб

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още