IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на радиацията – 25 години след катастрофата в Чернобил

Четвърт век след инцидента целият регион остава пуст и опасен. Вижте как изглеждат Чернобил и Припят днес

08:01 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Призракът на радиацията – 25 години след катастрофата в Чернобил

В момент, когато призракът на радиацията отново витае по света и ядреният ренесанс е поставен под въпрос, Украйна посрещна 25-тата годишнина от най-страшния инцидент, белязал атомната енергетика – експлозията в Чернобил.

По време на своето изявление по повод почитането на жертвите и заразените от аварията руският президент Дмитрий Медведев призова за нови правила по отношение на сигурността на ядрените централи.

„Днес аз изпращам предложение към лидерите по света, насочено към гарантирането на неизбежното развитие на ядрената енергия, съчетано с вземането на мерки за предотвратяване на подобни катастрофални инциденти”, посочи Медведев.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), представени миналата седмица по време на конференция в Киев, катастрофата в Чернобил е предизвикала облъчването с радиация на около 600 хил. души, а жертвите на трагедията са 4 хиляди.

На 26 април 1986 година, в 1:23 часа след полунощ, в ядрената централа става взрив, който изпраща радиоактивен облак към Западна Европа. Заради катастрофата стотици хиляди семейства напускат домовете си, повечето от тях са от Украйна, Беларус и Западна Русия.

При експлозията радиацията е 400 пъти по-силна от атомната бомба, пусната от САЩ над Хирошима. Хиляди декари гори и земеделска земя са засегнати и до днес остават недостъпни и необработваеми.

Властите в бившия Съветски съюз поставят пълно информационно затъмнение за няколко дни. Дори сред работниците в град Припят малцина са тези, които знаят точно какво се е случило в четвърти реактор на централата. Едва три дни след инцидента Москва признава за него.

За борба с радиацията са изпратени десетки хиляди военослужещи, които са изправени без особени защитни средства срещу разяждащата сила на радиацията. Колко от тях са пострадали остава неясно и до днес. Така, както не е и ясно колко точно са пострадалите по различен начин от радиацията.

Десетки хиляди са и евакуираните жители на град Припят, като никой от тях не се завръща в деня си.

Инцидентът е катастрофа за ядрената енергетика и предизвиква сериозно преосмисляне на атомната политика на държавите. Сега, 25 години по-късно, дискусията за бъдещето на ядрената енергетика отново е на дневен ред – този път заради случващото се в Япония.

За да вникнем по-добре в дебата за опасностите от атомната енергетика, трябва да видим последствията от инцидента в Чернобил. Как изглеждат Припят и централата 25 години след катастрофата от 1986 година, може да разгледате в галерията от снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още