IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Турция ще бъде приоритет в инвестициите за нас

Американският имотен магнат бе в Истанбул по повод откриването на модерен офис и бизнес комплекс с неговото име

12:59 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Trump Towers. <em>Изображение: Trump Istanbul</em></p>

Trump Towers. Изображение: Trump Istanbul

Американският имотен магнат Доналд Тръмп заяви, че Турция представлява идеална инвестиционна дестинация, като добави, че планира да задълбочи сътрудничеството си с представители на турския бизнес, пише Ройтерс.

Тръмп е заявил това по време на посещението си в Турция по повод откриването на престижния мултифункционален комплекс Trump Towers в Истанбул миналия петък.

„Ние ще се върнем“, е казал той пред журналисти ден след като турският премиер Тайип Ердоган е посетил церемонията по откриването на кулите. Комплексът бе построен от турската компания Ortadogu Otomotive, част от Dogan Holding, собственост на една от най-влиятелните фамилии в Турция – Доган.

В знак на своите намерения Тръмп каза, че планира да запази един от апартаментите в комплекса в истанбулския бизнес район Шишли, тъй като смята да посещава страната често в бъдеще.

„Турция е перфектната страна за инвестиции”, казва той. „Мога да кажа, че определено ще бъде една от страните, върху които ще поставим приоритет за инвестиции през следващите години.“

Турската компания Ortadogu Otomotive е инвестирала 400 млн. долара в Trump Towers, заплащайки на Тръмп неизвестна сума, за да използва неговото име, пише Ройтерс.

Тръмп уточнява, че следващата му инвестиция в страната, която се очаква през идните две години, ще бъде съвместно с Dogan Holding, който има проекти в различни сектори като енергетика, търговия, туризъм и медии.

Тръмп е изразил намерение да влезе в Турция и със своя формат Trump Hotel Collection.

Проектът Trump Towers включва две кули, съответно с 39 и 37 етажа, както и търговски център с площ от над 62 хил. кв. м. 39-етажната кула е с височина 154 м и включва 205 жилища.

Пазарът в Турция

По данни на Асоциацията на инвеститорите в недвижими имоти в Турция, чуждестранни инвеститори притежават или са партньори в 69 мола с обща отдаваема площ от 2,4 млн. кв. м.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в имоти в Турция през 2011 г. са били на стойност 578 млн. долара, което е ръст от 166 млн. долара в сравнение с предходната година.

От асоциацията смятат, че ПЧИ ще достигнат порядъка на милиарди долари след като страната либерализира покупките на имоти за чужденци.

В близко време турското правителство се очаква да приеме закон, който ще позволи на чужденците да купуват значително по-големи площи земя – до 30 хектара (300 дка) от 2,5 хектара в момента.

Преди три години турските данъчни власти наложиха глоба от 3,8 млрд. долара на компаниите от групата на Dogan Holding, но след поредица от обжалвания, в крайна сметка сумата бе значително понижена.

Вижте тук как изглежда проектът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още