IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният частен остров в залива на Сан Франциско отново е на пазара

Цената на Ред Рок Айлънд е намалена на 5 млн. долара, след като по-рано през годината имотът бе предложен за 22 млн.

16:40 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Последният частен остров в залива на Сан Франциско отново е на пазара

Ред Рок Айлънд, който по данни на брокери може би е последният частен остров в района на залива на Сан Франциско, отново е на пазара. При това цената му този път е значително понижена в сравнение с предишната оферта, пише San Francisco Chronicle.

Площта на скалистия безлюден остров е 23,4 дка, като той се предлага с огромна отстъпка – на актуализирана цена от 4,999 млн. долара. По-рано тази година имотът е бил обявен за 22 млн. долара.

Стивън Хигби от брокерската къща CPS, който продава имота, казва, че е посъветвал собственика на острова, че най-добрият начин да успее да сключи сделка е като понижи сравнително цената.

Не всеки ще се реши да се раздели с няколко милиона долара за остров, особено такъв, на който няма нито една постройка, пише изданието. Но по думите на Хигби, ако и когато островът бъде продаден, новият собственик ще има възможността да се наслади на едно от малкото места около Сан Франциско, които предлагат подобно уединение.

Островът, на който се смята, че има залежи от манган, е възможно да бъде предложен в пакет с правата за експлоатация на минералните находища. Въпреки това малко вероятно е да се появи купувач, който ще се интересува да се сдобие с имоти именно с цел минно дело.

Островът е разположен на шест мили северно от Сан Франциско, в близост до южната част на моста, свързващ градовете Ричмънд и Сан Рафаел.

Имотът се намира на пресечната точка между три квартала, част от Сан Франциско, като най-голяма част от територията му попада в „Контра Коста“. Там се намира и най-високата му точка на 52,4 м над морското равнище.

Островът на съкровищата

Историята на острова, сама по себе си, е достойна за роман.

На него никога не е имало солидни сгради, като изключим бунгалото на единствения му по-продължителен обитател – Селим Удуърт – командир от американските военноморски сили (и син на американския поет Самюел Удуърт), който живял там между 1851 и 1856.

Наред с това островът е обгърнат от романтични легенди за предполагаемо заровено съкровище от направен банков обир преди много години.

Настоящият собственик, оттеглилият се инвеститор в имоти Мак Дърнинг, придобил правата върху имота от бившия бижутерен търговец Дейвид Гликман още в средата на 70-те години, който от своя страна бил купил острова в началото на 60-те години за по-малко от 50 хил. долара.

Гликман искал 10 млн. долара за него и още 10 млн. долара за правата за минерална експлоатация, но така и не успял да го продаде и в крайна сметка преотстъпил част от него на Дърнинг срещу дълг.

През последното десетилетие островът периодично се появява на пазара на различна цена. През 1979 г. той бе обявен за продан за 1,5 млн. долара. През 2001 г.  бе предложен от Дърнинг и Гликман за 10 млн. долара.

В началото на 2012 г. огромното парче скала в залива бе обявено за 22 млн. долара, а месец по-късно цената бе понижена до 9 млн. долара.

По думите на брокера находищата от инертни материали, който биха могли да се добият от острова, се оценяват на около 22 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още