IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите таблети на Apple са "само началото за iPad"

Тим Кук и компания представиха новия ултралек и свръхтънък таблет iPad Air

22:20 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фил Шилер показва на препълнената зала в Сан Франциско новия 9,7-инчов iPad Air. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фил Шилер показва на препълнената зала в Сан Франциско новия 9,7-инчов iPad Air. Снимка: Ройтерс

Apple свали завесата и представи новите си устройства и подобрения. След пускането на пазара на iPhone 5S и 5С базираната в Купертино, Калифорния, компания не спира с приятните изненади – тъкмо навреме за наближаващите празници. Борбата на все по-пренаселения пазар на таблети се ожесточава с всеки изминал ден, пише Bloomberg. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук представи за пръв път новите версии на iPad, като преди това не пропусна да се похвали с досегашните успехи - до момента компанията е продала 170 млн. броя от всички свои модели iPad. Според информация на компанията iPad се използвал около 4 пъти повече в сравнение с конкуретните таблети. 

Мини версията на новия iPad е с дисплей с висока резолюция. Таблетът iPad Air притежава по-тънък корпус и е в пъти по-лек от своите предшественици.

„Това е само началото за iPad”, каза Кук на журналистите и експертите от технологичния бранш в претъпкната зала на Yerba Buena Center for the Arts Theater в центъра на Сан Франциско за официалното представяне на новите устройства.

Маркетинговият директор на технологичния гигант Фил Шилер разкри, че iPad Air има 9,7-инчов дисплей и е с 43% по-тънък от предишните версии на iPad. Новото устройство тежи само 453 грама. iPad Air използва А7 чип, какъвто притежава и iPhone 5S и обещава до 10 часа работа. Той увеличава скоростта на таблета 8 пъти. Джаджата с памет 16GB ще се предлага за 499 долара и ще бъде пусната на пазара на 1-и ноември тази година. Цветовата гама включва сребристобял и сивочерен вариант. Според Apple iPad Air е "най-лекият пълноразмерен таблет в света".

iPad mini се сдоби с Retina дисплей, А7 чип и ще се предлага в същите цветове в каквито и Air. Минито ще струва 399 долара и ще бъде налично по-късно през ноември.

Фил Шилер представи и новия MacBook Pro. Първият лаптоп с Retina дисплей вече е 13-инчов, по-тънък и по-лек. Дори и с 200 долара по-евтин. Цената му падна от 1499 до 1299 долара и от днес устройството може да бъде намерено по рафтовете в магазините. 

Отговорникът за софтуера на Apple Крейг Федерихи сподели, че операционната система Mavericks ще сътвори „революция при ценообразуването“, разкривайки веднага, че новата версия за Мас ще бъде безплатна. Още днес новата система е достъпна за потребителите, а всички притежатели на персонални компютри iMac от 2007 г. насам ще могат да подкарат версията.

По време на официалното представяне на новите устройства на гиганта тази вечер акциите му се понижиха с 0,99% до 516,18 долара за брой.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук откри събитието, припомняйки 9-милионните продажби на iPhone само за уикенда, в който бяха пуснати на пазара моделите 5S и 5C. Над две трети от мобилните устройства вече притежават операционната система iOS 7.

Тим Кук не пропусна да спомене, че повече от 20 млн. души са слушали над 1 млрд. песни в iTunes Radio. Забележителен е успеха и на мобилните приложения. Над милион приложения в App Store са генерирали повече от 60 млрд. сваляния. Разработчиците са спечелили 13 млрд. долара само от App Store.

30 минути преди края на борсовия ден в САЩ акциите на Apple поевтиняват с 0,28% до 519,90 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още