IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-готините технологични джаджи на 2013 г.

Големите компании направиха добра заявка за следващата година

14:10 | 26.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-готините технологични джаджи на 2013 г.

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Безспорно 2013 г. беше интересна, тъй като в технологичен план успяхме да видим доста любопитни неща. Иновативни продукти заляха пазара, но това сякаш беше само обещание за една още по-интересна 2014 г. Последните данни на IDC потвърдиха опасенията, че ерата на настолните компютри е на път да приключи. За сметка на това на пазара на смартфони и таблети кипи бурен живот. Възходът на преносимите компютри се вижда ясно от ходовете на технологични гиганти като Apple, Samsung, Microsoft и други.

Технологиите се развиваха бурно и това се изразяваше не само в представянето на нови интересни джаджи. Така например редица учени се опитваха да възродят отдавна измрели животински видове. Така например в началото на годината Стюарт Бранд развълнува света с проект, наречен "Revive & Restore". Той имаше за цел да „съживи“ вече изчезнали видове  и да ги премести в настоящето. Един от тях бе унищоженият през 19-и век от хората пътнически гълъб. Разбира се, спекулации за други животни не закъсняха – като за саблезъб тигър и вълнист мамут. В Австралия бе основан подобен проект, за да възроди на днешния свят тасманийския тигър.

За първи път през тази година учените успяха да размножат кюфте за бургер от стволови клетки на говедо. Въпреки че извършеният в Лондон вкусов тест показа, че лабораторните бъргъри все още не могат да се сравняват с истинското говеждо месо, това нововъведение все пак показва възможни начини за бъдещето. Производството на месо произвежда и огромни количества парникови газове, губи се огромно количество вода, а отглеждането на селскостопански животни на много места следва да се подобри. В същото време все повече и повече гладни гърла в света ще трябва да бъдат засищани.

Но да се върнем към джаджите. Ето и с какво точно ни зарадва 2013 г. в областта на технологичните устройства! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още