IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите "женски" компании в Америка?

Организация състави списък на фирмите, които предлагат най-добри възможности за кариерно развитие на нежния пол

18:40 | 16.02.14 г.
<p>
	Изпълнителният директор на General Motors Мери Бара, заобиколена от журналисти, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на General Motors Мери Бара, заобиколена от журналисти, Снимка: Ройтерс

Знаете ли кой стои начело на автомобилният гигант General Motors? От началото на тази година изпълнителен директор на компанията е Мери Бара, чиято заплата е 14.4 млн. долара годишно. Главният оперативен директор на Facebook също е жена – Шерил Сандбърг. Но кои са американските компании, които предлагат най-добри възможности за кариерно развитие на жени?

Националната асоциация на жените ръководители (NAFE) в Америка, която е подразделение на издателството Working Mother Media, публикува годишния си списък на 50-те компании, които са най-подходящи за жени. От NAFE дори акцентират върху десет компании, които предлагат най-добрите работни места, както и най-добрите възможности за развитие на дамите. Именно за тях пише бизнес изданието Forbes, с уточнението, че не ги класира по определен показател.

Разделянето по полов признак би трябвало да е табу в цивилизования свят на 21 век, но въпреки това изследванията показват, че жените има за какво още да мечтаят. Броят на дамите, които стоят начело на големи компании расте, но въпреки това едва 4.6% от 1000 най-големи фирми в Щатите се ръководят от жена. За сравнение, процентът през миналата година е бил точно 4 на сто. „Броят на жените изпълнителни директори нараства незначително, но все пак тенденцията е положителна,“ коментира Бети Спенс, президент на NAFE.

Списъкът с петдесетте компании на NAFE се състои от фирми, в които жените прогресират по-бързо, отколкото в останалата част на корпоративна Америка. Ръководствата на тези компании води целенасочена политика за стимулиране на кариерното развитие на жените, предлагайки им специални програми за обучение, финансиране и други.

От Forbes уточняват, че списъкът се състои от компании, които имат поне две жени в Управителния съвет и поне 1000 служители в САЩ. NAFE е подбрала най-добрите петдесет, базирайки резултатите си на това какви възможности има пред жените на всички нива: достъп до социални програми и политики, стимулиращи развитието, обучение, както и даващи възможности и управленски отговорности. От асоциацията са изпратили покани до 1000 компании. За да участва в класацията, всяка една от тях е трябвало да отговори на около 200 въпроса. В анкетата са участвали 250 фирми.

Eлектронният гигант IBM се откроява от първите десет компании, защото има жена за изпълнителен директор. През 2011 г. Управителният съвет на компанията назначи Вирджиния Ромъти на най-високия управленски пост, като освен нея IBM може да се похвали със солиден дял жени, които са старши мениджъри – 26%. Цели 22% от ръководителите в компанията пък са от женски пол, съобщава проучването на NAFE. От всички 433 000 души, които работят в IBM, 30% са жени.

Друга подобна компания е Еrnst & Young, която участва за първа година в анкетата на NAFE. Близо половината от служителите (29 400 души) на консултантската компания са жени, а 45% от ръководните постове се заемат също от представители на нежния пол.



Хотелската верига Marriott също е в „десетте най“, което се дължи на 55% от служителите й (общо 98 400 души), които са жени. В голямата степен тук вероятно става въпрос за обслужващ персонал, но от NAFE твърдят, че голяма част от мениджърите в компанията също са жени. Поне девет са дамите, които оглавяват подразделения в Marriott, които носят приходи от над 100 млн. долара годишно. „Това е компанията, която назначава хора на най-ниските позиции – камериери, бармани и рецепционисти, след което им дава възможността да израснат в корпоративната йерархия,“ коментира Спенс.

Walmart е една от компаниите, които не успяват да влязат в представителната десетка. В нея работят 1.3 милиона души, от които 57% са жени, както и 37% от управителите. Процентите могат да са още по-високи, за което компанията работи усилено, казва още Спенс. Международният шеф на човешките ресурси е жена – Сюзън Чеймбърс. Изпълнителният директор на дъщерното дружество – Sam's Club, също е жена – Розалинд Брюър. Същото се отнася и за главният изпълнителен директор на американският централен клон на компанията – Жизел Рюиз. „Кой знае как ще изглежда Walmart след пет години?“, пита Спенс.

Според Спенс целта на NAFE, съставяйки този списък, е да даде знак на жените къде са най-добрите възможности за тях. „Не мисля, че човек трябва да работи в компания, в която ще му се налага да си удря главата в стената. Десет на сто от компаниите в списъка Fortune 500 нямат жена в Управителния си съвет. Това са неандерталски компании. Когато имаш толкова много проблеми в живота си, защо трябва да ти се налага да се занимаваш с неандерталци,“ завършва още тя.

И така - кои са най-добрите "женски" компании?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още